zaterdag 20 maart 2010

Census

Elke 10 jaar vindt er in de VS 'n volkstelling plaats. En waar Nederland voor dit soort zaken vertrouwt op z'n Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), doen de Amerikanen het nog op 'n meer traditionele manier.

 

Half maar heeft ieder huis een censusformulier in de bus gekregen. Op dit formulier vul je in uit hoeveel personen je huishouden bestaat, hoe oud iedereen is en van welk ras de gezinsleden zijn. Het zijn welliswaar niet veel vragen, maar als je het voor ruim 100 miljoen huishoudens met ruim 300 miljoen mensen moet doen is het toch even andere koek.

Er is dit keer vooral veel te doen over (hoe kan het ook anders) de raciale vragen. Waarom willen ze wel weten of je Mexicaans of Peruviaans bent, maar worden alle blanken op 'n hoop gegooid? Wil je de vragen zien, dan vindt je onderaan dit artikel 'n link naar de online versie.

De census wordt al sinds 1790 gehouden - elke 10 jaar. Deze regelmaat is zelf in de grondwet vastgelegd. Enigszins verdedigend meldt het formulier dat de ras-vraag ook al sinds 1790 wordt gesteld.

De antwoorden op de census worden handmatig verwerkt. Als ze bij die verwerking nog vragen aan je hebben, nemen ze telefonisch contact met je op. En voor degenen die moeite hebben om de vragen in te vullen is er ook telefonische hulp beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat het censusbureau (onderdeel van het ministerie van economische zaken) op dit moment 'n hoop tijdelijke vacatures heeft. De resultaten van de census worden de komende 10 jaar gebruikt om onder andere te bepalen hoeveel kamerzetels elke staat heeft en hoe de belastinginkomsten worden verdeeld.

Een ding weet ik in elk geval nu al zeker. 'n Deel van het geld wordt over tien jaar weer besteed aan het houden van 'n census. En ook dan gaat er weer 'n hoop werk zitten in het maken van 'n formulier waar veel over geklaagd gaat worden en in het motiveren van mensen om dat formulier toch vooral in te vullen.Zie ook:

Geen opmerkingen: