zondag 18 april 2010

Kamperen tussen de beren

De afgelopen dagen hebben we doorgebracht in Yosemite National Park. Omdat we onderweg misschien nog sneeuw zouden tegenkomen, vond ik dat we toch maar sneeuwkettingen moesten aanschaffen. Gelukkig hebben we die niet nodig gehad, de wegen waren mooi schoon. De wegen waar we ze wel nodig zouden hebben, waren gewoon nog afgesloten, inclusief de weg naar Glacier Point waar je een fantastisch uitzicht hebt over de vallei. Daar moeten we dan later in het jaar maar eens naar toe.

We zijn deze keer via de 120 gekomen (Livermore - Manteca - Escallon - Oakdale). Deze route vind ik persoonlijk mooier dan de zuidelijker liggende 140 via Merced en Mariposa.

Begin van seizoen
Bij de ingang van het natuurpark zagen we dat ze nog druk bezig zijn met voorbereidingen voor de grote invasie van toeristen. Het was nu nog lekker rustig op donderdag en vrijdag. Op zaterdag was het al een stuk drukker met weekend-toeristen.

Nieuwe 'tolhuisjes' worden in gereedheid gebracht. Entree voor een personenauto (ongeacht het aantal mensen er in) is $20, voor 7 dagen toegang. Jaarpas kost $40.

Canvastent in Camp Curry
Na zo'n 4 uur rijden kwamen we aan bij Curry Village in Yosemite Valley. Daar hadden we een tent gehuurd. Deze was al ingericht met 2 bedden met linnengoed en paardendekens, bureautje met spiegel, stoel, een lamp en een verwarming (die doet het alleen van september tot mei). Wij hebben zo'n $95 per nacht betaald. Er zijn ook tenten zonder verwarming, dan betaal je dacht ik $80 per nacht. Maar wat was ik blij dat we onze slaapzakken mee hadden genomen en die verwarming hadden! Overdag was het zo'n 17 graden, maar 's nachts was het tegen het vriespunt.

Onze tent met op de voorgrond onze huurfietsen en de 'bear-locker' (dat groene kastje, maar daar over meer in een volgende post).

In het hoogseizoen betaal je voor een canvastent zonder verwarming, maar met bed and breakfast $132 per nacht (augustus). Dat houdt in dat je 's ochtends naar het ontbijtbuffet gaat. Die was overigens best aardig. Wil je iets luxer, dan kun je een cabin of cottage huren. In het park zijn ook hotels en campings. Klik hier voor de mogelijkheden binnen het natuurpark. Vind je het niet erg om nog een stuk te rijden naar het park, dan kun je ook overnachten in bijvoorbeeld Mariposa of El Portal.

De Lower Yosemite Fall. In deze tijd van het jaar zijn de watervallen nog lekker 'dik'. Al het smeltwater komt naar beneden klateren.

Fietsen en wandelen
Het is in Yosemite Valley erg goed fietsen en wandelen. Dat wordt dan ook veel gedaan. Elke keer voel ik me een piepklein mensje als ik daar rondloop en die hoge rotswanden zie. En de watervallen blijven ook boeiend om naar te kijken. Het is overigens ook erg fijn om naar te luisteren als je op bed ligt: het geruis van de watervallen en dan af en toe het gehuil en geblaf van coyotes. Dat voelt best stoer. Maar ik dwaal af...

De fietspaden in Yosemite Valley zijn geasfalteerd, maar een beetje geoefende fietser is snel klaar. In totaal is er zo'n 20 kilometer aan fietspad en je mag alleen maar op deze paden fietsen, niet off-road. Fiets dus gewoon lekker naar een mooi punt, wandel daar een stukje en fiets dan naar het volgende punt. Neem wel genoeg te drinken mee, want het wordt afgeraden om het smeltwater rechtstreeks uit de beken en rivier te drinken.

Doorkijkje van Camp Curry naar de Half Dome.

Een huurfiets kost $9,50 per uur of $25,50 per dag. Er zijn 2 fietsverhuurpunten: bij Curry Village en bij Yosemite Lodge. Geen zin om te fietsen? Dan kun je de gratis shuttle nemen die langs alle trekpleister in de vallei rijdt.

[De uitspraak van Yosemite is trouwens 'Jo-seh-mu-tie', klik hier om het te horen.]

1 opmerking:

Marleen zei

Ziet er goed uit hoor, zo met die sneeuw!