woensdag 22 juli 2009

Yosemite - grote bomen

... en we zijn weer terug. Van zondag tot vanmiddag zijn we weg geweest op onze eerste trip naar Yosemite National Park. We hadden samen met Mike, Riëlle en de kids 'n hotel geboekt in Mariposa. Dat is 'n plaatsje zo'n drie uur hier vandaag. Het is vanuit Mariposa nog 'n uur naar de ingang van Yosemite, maar hoe dichter bij het park je komt des te duurder worden de hotels. Dus Mariposa is voor veel mensen de laatste betaalbare stop.

Op zondag zijn we gelijk naar de Mariposa Grove gereden om grote Sequoia-bomen te bekijken. Normaal betaal je $20 per auto (ongeacht het aantal inzittenden) voor 'n kaartje dat je 'n week toegang geeft tot het park. Maar toen wij er zondag waren was de toegang gratis. Dat maakte voor ons niet veel uit, want op maandag moesten we alsnog 'n kaartje kopen. Maar het blijft natuurlijk 'n leuk idee dat je soms gratis het park in kan. Deed de Efteling dat ook maar 'ns.

Op de parkeerplaats was het gelijk al raak met de grote Sequoia-bomen. Manon ging aan de voet staan en Mike, Riëlle en Wouter keken hoe groot de boom was.

 
 

Door de Mariposa Grove zijn flink wat wandelpaden aangelegd die je langs de bekendste plekken leiden. Het was nogal warm op zondag (rond de 40 graden), dus wij hebben niet de langste route gekozen. Als verdediging: we hadden ook het treintje kunnen nemen, dat is pas echt laf.

 

Ondanks de goede zorgen valt er soms 'n Sequoia om. Dat komt doordat ze nogal ondiepe, korte wortels hebben en daardoor niet altijd even stevig staan. Het is natuurlijk jammer dat er soms 'n boom van vele eeuwen oud omvalt. Maar het geeft je tegelijk wel weer 'n andere blik op de enorme omvang van deze giganten.

 

 

De oudste boom die we hebben gezien is de Grizzly Giant die zo'n 1800 jaar oud is. Het is 'n raar idee om 'n boom te zien waar de Romeinen nog tegenaan hebben staan plassen. Nou ja... als de Romeinen Noord Amerika hadden ontdekt natuurlijk.

 


 

Geen opmerkingen: