donderdag 23 juli 2009

Grizzly Giant

Frank noemde eerder al de Grizzly Giant, een van de grootste sequoia's die in Mariposa Grove of Giant Sequoias staat. Dat is een onderdeel van Yosemite National Park (bij de zuidingang van Yosemite).


Stukje van de Grizzly Giant

Een van de takken is 2 meter in diameter, dat is meer dan de gemiddelde niet-sequoiaboom die in de Mariposa Grove te vinden is.

Taaie bomen
Seqouia's kunnen ouder worden dan drieduizend jaar! Dus de Grizzly Giant is met z'n 1800 jaar net een beetje volwassen aan het worden. Ze worden zo oud omdat er veel tannine in de boomschors zit. Dat houdt de groei van schimmels en bacterien tegen, die andere bomen kunnen verzieken. Omgevallen seqouia's rotten dan ook niet weg, maar blijven liggen waar ze zijn gevallen. Pas als de tannine is weggespoeld door regen- en smeltwater, kan het rotten beginnen. Maar dan kunnen er al weer eeuwen overheen zijn gegaan.

De tannine zorgt er ook voor dat de seqouia's bosbranden overleven. Sterker nog: de seqouia's hebben bosbranden nodig om te overleven. De natuurbeheerders zetten heel bewust bepaalde stukken van het bos in brand, zodat alle kleinere vegetatie (concurrentie voor de seqouia's) en gevallen bladeren verdwijnen. De achterblijvende as is weer een goede voeding voor de sequoia's. Een bijkomend voordeel is dat de dennenappels van de sequoia's door de hitte van de branden open springen, zodat de zaden zich kunnen verspreiden en nieuwe bomen kunnen worden. Zijn de branden er niet, dan zijn de bomen afhankelijk van de eekhoorns die de dennenappels uit de bomen slaan Sorry, ik bedenk 't niet, we hebben 't gelezen op een van de informatieborden. De dennenappels laten namelijk niet vanzelf los.

En wat vind je hier van:

Zaag een tunnel in de voet van de seqouia en de boom trekt zich er niets (?) van aan.

Geen opmerkingen: