zaterdag 11 juli 2009

Pop art voor verkoeling

Wat doe je als het heel warm is? Tja, je kunt je vergrijpen aan een James Bond-ijsje.


Andere opties zijn naar de film gaan of lekker koel in een museum ronddarren natuurlijk! Onze keuze viel op het Cantor Center of Arts, het museum van Stanford University. Gratis toegankelijk, maar let op: alleen geopend op woensdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur (op donderdag tot 18 uur).

Toevallig waren we net op tijd voor de rondleiding door de tentoonstelling 'Pop to Present', Amerikaanse kunst vanaf de jaren 60. Er hingen en stonden werken van onder andere Roy Liechtenstein en kunstenaars uit de Bay Area.


Roy Liechtenstein

Ik ben even kwijt welke kunstenaar deze houtskool-/potloodtekening heeft gemaakt, maar mooi is het in elk geval.


In de jaren zestig werd het proces van kunstmaken ook ineens onderdeel van de kunst. Een recenter voorbeeld is deze steenformatie uit 1990. Het bestaat uit 100 stukken graniet die op een door de kunstenaar vastgestelde manier moet worden opgebouwd. Dat staat beschreven in het met potlood geschreven certificaat: eerst een cirkel met een diameter van 16 feet (bijna 5 meter) op de grond trekken, dan steen voor steen van buiten naar binnen leggen 'in a chunky, jagged, haphazard pattern'. Ga er maar aan staan als conservator.


Georgia Granite Circle van Richard Long.


Certificaat bij Georgia Granite Circle

Bij de uitgang stond dit vreemde exemplaar:

Als ik het goed heb begrepen, wordt dit object afgedekt als er een buslading kinderen een rondleiding krijgen. Maar ik hoop dat ik dit zelf bedacht heb...

Stanford Main Quad
Na het museumbezoek zijn we nog even naar het hoofdgebouw van Stanford gelopen. We hebben de Memorial Church van binnen bekeken en een student Bachs Toccata & Fugue in D minor horen spelen.

De Main Quad is nogal fotogeniek met de Memorial Church, dus het is niet vreemd als je ineens een bruidspaar ziet rondlopen voor een reportage. We hadden toch wel wat medelijden met het stel, omdat het zo warm was.

Bruidspaar poseert op het binnenterrein.

In 1885 is Stanford University opgericht ter nagedachtenis van Leland Stanford Junior. Pas in 1891 was de bouw van de Main Quad klaar en kon de universiteit geopend worden voor studenten.


Renee leest iets in de arcade van de Main Quad.

In de zuilengang bij de kerk zie je allemaal genummerde tegels liggen. Dat zijn tijdcapsules van de studenten die geslaagd zijn.


Wat zouden ze in 1933-1935 er in gestopt hebben?

Op de terugweg naar huis zijn we via Draeger's in Los Altos gereden om ons avondeten in te slaan.

Zie ook:
- Stanford University (wikipedia in Nederlands)
- Wikipedia in Engels over Stanford University (veel uitgebreider)
- Cantor Arts Center
- Kwijlen in de supermarkt
- Naar de film tijdens hittegolfje

Geen opmerkingen: