dinsdag 30 juni 2009

Kwijlen in de supermarkt

Tijdens Renees verblijf hier werd elke dag boodschappen doen een vast onderdeel van de vakantie. En dan niet elke keer bij de Safeway om de hoek, maar we zijn ook bij Trader Joe's (soort Aldi met Caribische aankleding), Wholefoods (natural & organic supermarkt) en Draeger's (sjieke supermarkt waar de gemiddelde leeftijd van de kopers 55+ is) geweest.

Renee keek haar ogen uit, wat een keuze! En dan niet alleen bij de 'normale' spullen, maar ook bij de glutenvrije producten. Renee is namelijk allergisch voor tarwe en gluten. Een klein beetje veroorzaakt al een anafylactische schok bij haar. En dat is iets wat we erg graag willen voorkomen. Bedenk je dat in heel veel spullen tarwemeel zit verwerkt, zoals natuurlijk in brood, koekjes, pasta, sauzen en toetjes, maar ook in snoep (drop), kruidenmixen en zelfs in tortillaschelpen van maiszetmeel.

Dus toen wij bij de Wholefoods op zoek waren naar tapiocameel om zelf brood te maken, werden we aangenaam verrast door de verschillende soorten bakmeel zonder. En alle glutenvrije spullen waren ook duidelijk aangegeven met een speciaal kaartje aan het schap:


Zo konden we een echt Amerikaans, veilig ontbijt samenstellen met American Pancakes en wafels. We hebben ook heel toepasselijk Tex-Mex gegeten met tacoschelpen en we pizza gemaakt met tapiocameel. Er waren zelfs glutenvrije hamburger 'buns' (broodjes), maar daar zijn we niet meer aan toegekomen. In deze producten is tarwezetmeel vervangen door mais-, aardappel-, rijst- en/of quinoameel.


Renee rekent af bij de Wholefoods.

Hier is een lijst met glutenvrije producten die je bij Wholefoods kan kopen: Wholefoods glutenvrije producten. Trader Joe's heeft op de website ook een lijst met alle glutenvrije producten die zij voeren: Trader Joe's glutenvrije spullen. Op de website van Draeger's vond ik niet zo'n lijst, maar daar zag ik weer dat er glutenvrije kooklessen worden aangeboden en dat er een glutenvrije club is die af en toe bij elkaar komt.

Zie ook:
- Trader Joe's Grocery Store
- Trader Joe's glutenvrije spullen
- Wholefoods Market
- Wholefoods glutenvrije producten
- Draeger's Market
- Anafylactische schok

2 opmerkingen:

D zei

Ik ben het niet eens met de vergelijking van TJ met de aldi. De aldi heeft alles zo goedkoop mogelijk, alles op kratten/pallets in de winkel. Bij TJ is alles netjes verzorgd op schappen. Verder zal je bij TJ bij de ingredienten van de boodschappen echt geen dingen zoals MSG enzovoort tegenkomen en de aldi geeft daar echt niet om. Verder heeft het personeel allemaal voordelen: regelmatig verplicht omwisselen van werkzaamheden (vakkenvullen vs kassa's etc) en zijn er veel meer sociale regels dan in "normale" supermarkten. Er is niet echt een vergelijking te maken met een nederlandse formule.

Manon zei

Het is ook een beetje kort door de bocht, die vergelijking met Aldi. De grote overeenkomst is dat ze veel goede producten hebben, niet superduur, veel spullen in de diepvries hebben en dat Albrecht (van Aldi) Trader Joe's sinds 1979 in handen heeft. Verder vind ik Trader Joe's inderdaad veel sfeervoller (is niet veel voor nodig, Aldi heeft nul uitstraling), het personeel is erg leuk, vaak een beetje alto. Net als bij de Wholefoods. Waarschijnlijk gaat 'organic' hier gelijk op met er alto -piercings, hanenkam, roze haar, baggy trousers- uit zien ;o) Is dat bij de TJ's in LA ook zo?