zaterdag 13 juni 2009

Missie geslaagd

We waren al een tijdje op zoek naar 'Mission Santa Clara'. We wisten wel ongeveer waar de missiepost moest liggen, maar op de een of andere manier reden we er steeds langs. Toen we dus weer een fietstochtje wilden doen, ben ik er eens voor gaan zitten en heb de Missie eerst maar eens op Google Maps opgezocht. Er was niet echt een gezellige route die kant op. We konden kiezen of via De La Cruz (best een grote weg) of via Lafayette (minder groot, net zo ongezellig). We hebben de laatste maar genomen.

Wederopstandingskerk?
De missiekerk heeft een nogal turbulente geschiedenis. Er zijn vijf locaties waar de missiekerk heeft gestaan. Ik heb ze even genummerd, want ik raakte zelf de kluts kwijt toen ik dit opschreef.

(1) De eerste missie met houten kerkgebouw werd in 1777 opgericht om de Ohlone-indianen in de vallei te bekeren tot het christendom. Twee jaar later werd de missie verwoest door een overstroming van de Guadalupe River.

(2) De missiebroeders bouwden direct een tijdelijk heenkomen op hogergelegen grond.

(3) In 1781 vonden ze een geschikte plek en begonnen ze met de bouw van hun eerste adobe(stenen) kerk. Drie jaar later was die klaar. Tot 1818 konden de missionarissen hun werk doen, maar toen zorgde een aardbeving dat de kerk instortte.

(4) Kerk nummer 4 werd een stukje verderop gebouwd, deze keer ook weer van adobestenen. Deze fungeerde als tijdelijke kerk, daarna mochten Ohlone-jongens er wonen en weer later werd het een danszaal. Tegenwoordig zit er een ontbijt- en lunchgelegenheid in. Ondertussen werd de nieuwe kerk op de vijfde en laatste locatie gebouwd.


Een van de universiteitsgebouwen (Nobili Hall). Op de voorgrond zie je het dak van de Adobe Lodge, deze is gebouwd op de fundering van kerk 4.

(5) In 1825 was de definitieve kerk klaar, maar dat is nog niet de uiteindelijke kerk van de eerste foto. In 1851 werd Santa Clara College opgericht en rond de kerk gebouwd. Dit was de eerste hogeschool in Californie.

Kerk versie 1 op locatie 5 (1854)

Toen in 1861 een nieuwe directeur aantrad, werden de adobegebouwen verbouwd omdat hij die zo lelijk vond. Hij liet een houten facade met twee klokkentorens optrekken voor de ingang van de adobekerk. Toen zag het er zo uit:


Kerk versie 2 op locatie 5 met de twee houten klokkentorens. Versie 3 had meer zitplaatsen.

We zijn er bijna hoor. In 1926 brandde de kerk tot de grond toe af door kortsluiting in een van de klokkentorens. Toen de kerk weer opgebouwd moest worden, besloot men dat het oorspronkelijke ontwerp met een enkele klokkentoren terug moest komen. In 1928 was deze klaar. En zo ziet de huidige kerk er al jaren uit:

Terug naar het oude ontwerp (eindversie, locatie 5)

Zie ook:
- Adobestenen

Geen opmerkingen: