dinsdag 16 juni 2009

Je mag in ons appartementencomplex niet roken

Als je de Amerikanen mag geloven, zijn de inwoners van Californië rijker, gezonder, liberaler en groener dan alle andere staten bij elkaar. En toegegeven: van die laatste twee merk je hier best veel. Vooral "groen" is hier 'n hot topic. De ene auto is nog groener dan de andere. Er zijn reclames voor de nieuwe Toyota Prius waar je achter de uitlaat 'n stroom van nieuwe bloemen en bomen uit de grond ziet schieten. Terwijl volgens mij ook de nieuwe Prius nog steeds energie verbruikt, waar we 'n tekort aan hebben. Maar goed: groen is hot en dus wordt het volop gebruikt in reclame en marketing.

Zo ook bij ons appartementencomplex. Als je het zo ziet, wonen we in het meest groene complex van de hele vallei. Waarschijnlijk zetten de andere complexen zich ook zo neer hoor. Even wat punten:

  • de planten worden bewaterd met gerecycled regenwater

  • er zijn zonnepanelen die de verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes van stroom voorzien

  • het afval wordt gescheiden ingezameld. Er zijn twee kokers: eentje voor recycling en eentje voor de rest

  • er mag in het hele complex niet gerookt worden


Pardon? Wat stond daar nou als laatste?

Klik voor 'n grotere versie

Jawel, je leest het goed. In het hele complex mag niet gerookt worden. Dus niet alleen de appartementen, maar ook de buitenruimtes tussen de gebouwen in zijn rookvrij. Wil je roken: dan zul je dus buiten de hekken moeten gaan staan.

Irina had het er laatst maar moeilijk mee. "Het is toch jouw appartement? Je betaalt ervoor, dus dan mag je toch zelf weten of je rookt of niet? Trouwens, het is donker - niemand die het ziet." Heerlijk, die logica van 'n verstokte Amerikaanse roker. :-)

Ik vind het rookverbod ook wat overdreven. Maar het is toch ook wel prettig dat het hier in het complex nergens naar rook ruikt. En volgens mij is dat meer de reden voor het rookverbod: het schoonhouden van het complex onder het mom van "living green". En dat is dan ook weer typisch Amerikaans toch?

Zie ook:

Geen opmerkingen: