zaterdag 4 juli 2009

Fourth of July

De Fourth of July, of Independence Day (Onafhankelijksheidsdag) is een grote feestdag in de VS met vuurwerk, parades, barbecues, picknicks, festivals, 'the whole shebang'.
Op deze dag wordt herdacht dat de Britse kolonies zich in 1776 onafhankelijk hebben verklaard van Groot-Brittanie.

Driekleur
Alle feestelijkheden worden aangekleed in rood, wit en blauw, met de Amerikaanse vlag - de 'Stars & Stripes' - er op. De winkels liggen volgens mij al vanaf 18 maart vol met BBQ-spullen, slingers, van alles in die kleuren. Tot en met 17 maart (St. Patrick's Day) was alles groen, Iers en klavertjes wat de klok sloeg.

Voor de gelegenheid heb ik daarom maar een 4th of July setje gemaakt, bestaand uit ketting, armband en oorbellen:


American Revolutionary War en onafhankelijkheidsverklaring
Het is weer tijd voor een stukje geschiedenis! Je mag het ook overslaan en doorgaan naar het kopje Raadseltje hoor.

De American Revolutionary War of American War of Independence duurde van 1775 tot in 1783. De dertien Engelse kolonies in Noord-Amerika begonnen de oorlog tegen Groot-Brittanie. Frankrijk stuurde in 1778 troepen om het Amerikaanse leger te helpen tegen Groot-Brittanie. Ook Spanje en Nederland hebben -als Franse bondgenoten- troepen gestuurd.

Een jaar nadat de oorlog uitbrak, is de Declaration of Independence opgesteld en op 4 juli 1776 goedgekeurd. Eigenlijk is de verklaring pas op 2 augustus door iedereen ondertekend. Thomas Jefferson was de hoofdauteur van deze verklaring. Jefferson is later de derde president van de Verenigde Staten geworden.

OK, deze geschiedenisles viel best mee toch?

Raadseltje
Welke twee dingen hadden onderstaande heren met elkaar gemeen? Het zijn Thomas Jefferson, John Adams en James Monroe.


Tromgeroffel..... ze zijn alledrie inderdaad president van de VS geweest, je hebt de eerste helft van de vraag goed beantwoord. Adams volgde George Washington op (van 1797-1801), Jefferson was de derde president (van 1801-1809) en Monroe was de vijfde (van 1817-1825). Wat ze nog meer gemeen hebben, is dat ze alledrie op 4 juli zijn overleden. Jefferson en Adams stierven zelfs allebei op de 50e verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring in 1826. Monroe stierf precies 5 jaar later. Zou die dag toch te veel emoties hebben losgemaakt bij de mannen?

Zie ook:
- Independence Day
- Declaration of Independence
- American Revolutionary War
- Thomas Jefferson
- John Adams
- James Monroe
- George Washington

Geen opmerkingen: