donderdag 30 december 2010

Boston

Boston doet Europees aan, de herenhuizen in en om Newbury Street in downtown Boston deden me een beetje aan Utrecht denken. Het heeft een klein gezellig stadscentrum waar alles op loopafstand is. Probeer te voorkomen dat je met de auto in North End (Little Italy) terecht komt, wat een smalle straatjes...



Veel geschiedenis
De stad is erg oud voor Amerikaanse begrippen: de Engelse puriteinen stichtten de stad in 1630. Ze vernoemden de stad naar Boston in Lincolnshire, Engeland waar een aantal van de prominente kolonisten vandaan kwamen. Het is lange tijd de grootste stad in Brits Noord-Amerika geweest, halverwege de 18e eeuw haalde Philadelphia Boston in.

Massachusetts was een van de dertien Britse kolonies in Noord-Amerika. Vanaf 1763 begon de aanloop naar de Amerikaanse Revolutie (1775-1783). De kolonisten begonnen in opstand te komen tegen de Engelse regering, omdat de kolonien niets te zeggen hadden in het Britse parlement. Ze wilden dan ook geen belasting betalen aan een regering die ze niet zelf hadden gekozen. Dat resulteerde onder andere in de Boston Massacre (1770) en de Boston Tea Party (1773).



Vrije wandeling
Als je de Freedom Trail in downtown Boston gaat wandelen, kom je onder andere langs de plekken waar de Massacre heeft plaatsgevonden en waar de mensen verzamelden (Old South Meeting House) om vervolgens naar de haven te gaan om de lading thee van het schip in de haven te gooien.

Geen opmerkingen: