maandag 6 december 2010

Empire state building

Zo af en toe moet ik voor m'n werk op reis. Meestal "gewoon" even naar Nederland, maar soms ook binnen Amerika bij klanten op bezoek. De afgelopen weken moest ik langs bij 'n klant in New York en 'n kantoor van ons in Boston. En omdat in die periode ook Thanksgiving viel, ging Manon mee.

New York was echt 'n bliksembezoekje. We kwamen op zondagochtend aan met de nachtvlucht uit San Francisco (de zogeheten red-eye). En op dinsdagochtend ging onze vlucht naar Boston. Dus 48 uur om New York te verkennen, waarvan ik er ook nog 24 moest werken.

Op zondag zijn we lekker door Manhattan gaan banjeren. Hoewel er miljoenen mensen wonen en werken, is Manhattan niet zo heel groot. Dus als je de tijd hebt, is het best leuk om 'n deel te voet te verkennen. Wij zijn van de hoek van avenue C en 23rd street naar 5th avenue en 34th street. Dat is op dit kaartje van rechtsonder naar linksboven.


View Larger Map

Als je de kortste route loopt is het misschien 2.5 kilometer. Maar wij hebben er slingerend door de streets en avenues bijna twee uur over gedaan. En toen stonden we bij ons doel voor die dag:

 

Het empire state building is met zijn 381 meter het hoogste gebouw in New York. In die 381 meter zitten 102 verdiepingen. Je kunt met de lift helemaal naar de top, maar wij zijn op de meer gebruikelijke 86e verdieping uitgestapt.

 

Vanaf hier heb je 'n fantastisch uitzicht over Manhattan en de andere delen van New York.

 


Wat je heel goed kunt zien van zo hoog is dat Broadway als 'n schuine lijn door heel Manhattan loopt. Alle andere straten en avenues staan haaks op elkaar, maar Broadway ligt heel markant van noord naar zuid. Daardoor hou je soms vreemde hoekjes land over op plekken waar Broadway andere straten kruist. Zoals dit overbekende Flatiron building.Echte helden kunnen nog verder omhoog in deze smallere spriet naar de 102e verdieping.

 

Maar wij hebben zijn weer terug naar beneden gegaan. Die nachtvlucht zat nog in onze hoofden en het was nog 'n stevige wandeling terug naar ons logeeradres.

Geen opmerkingen: