dinsdag 29 maart 2011

California Academy of Sciences

In het Golden Gate Park van San Francisco staat de California Academy of Sciences. Dit natuurhistorische museum huisvest onder andere een stuk regenwoud, koraalrif, het grootste digitale planetarium en het heeft een 'living roof'.'t Dak op
Ik wilde vooral het dak zien. Toen we nog in Nederland woonden, zagen we een documentaire over de bouw van dit museum. Het was nogal een project om alles duurzaam te bouwen en vooral het levende dak was een uitdaging. Door drie heuvels op het dak te bouwen onstaat er thermiek waardoor er vanzelf koele lucht naar de binnenplaats van het museum stroomt. Maar hoe buig je stalen balken in zulke rare bochten? Uiteindelijk is er een achtbanenfabrikant ingehuurd om dat te doen. Ook de dakbedekking heeft de gemoederen beziggehouden. De isolerende plantenlaag mocht niet te zwaar zijn en hoe zorg je ervoor dat de plaggen niet met de eerste de beste plensbui van de steile hellingen naar beneden komen glijden? De plantjes moeten tegen de wisselende weersomstandigheden van San Francisco kunnen zonder bijgesproeid of afgeschermd te worden. Op zo'n dak wilde ik weleens een kijkje nemen.

Kinky kikkertjes
In de regenwoud-'bol' zijn bewoners uit vier regenwouden te zien: uit Borneo, Madagascar, Costa Rica en de Amazone. Vlinders en vogeltjes vliegen los rond. Er kan zo maar een vlinder op je landen. Als je de 'bubble' verlaat moet je dan ook controleren of er geen vlinder op je meelift. De slangen, gekko's en kikkers zitten netjes achter glas. Er zaten flink wat kleurige kikkertjes bij. Eentje probeerde zich heel open en bloot verborgen te houden, maar hoe doe je dat als je een soort van latex pakje aan lijkt te hebben van zwart met rood met geel met groen en net halverwege de glazen wand van je terrarium bent geklommen... Ik durfde er geen foto van te maken, want sommige van de beestjes zijn lichtgevoelig.

En als je er dan toch bent, kijk dan ook even bij Claude, de albino-alligator. Hij is achter in het museum in het moerasgedeelte te vinden. Entree is $29.95 voor volwassene, $24.95 voor senioren, studenten en kinderen van 4-17 en gratis voor kinderen van 3 jaar en jonger. Dat is inclusief de film in het planetarium.
Kom je met openbaar vervoer, lopend of fietsend, dan krijg je $3 korting op de toegang.

Gratis parkeren
In het weekend en tijdens vakantiedagen kan het moeilijk zijn een parkeerplek te vinden voor de auto, vandaar dat ze alternatieven aanmoedigen. Als er plek is in de garage onder het museum, dan betaal je $3/uur (maximaal $30 per dag). In het park gratis langs de straat parkeren kan ook, maar let op de bordjes! Er rijdt in het weekend ook een shuttlebus vanaf Ocean Beach naar het Golden Gate Park. Parkeren op Ocean Beach is gratis, een dagpas voor de shuttle kost $2 per persoon. Er zijn 14 haltes in het Golden Gate Park.

2 opmerkingen:

margie zei

wonen hier de tele-tubbies?

Jessica zei

hahaah