zondag 20 maart 2011

Hearst Castle

Na onze overnachting in Morro Bay zijn we 's ochtends vroeg naar Hearst Castle in San Simeon gereden. Ik had van tevoren online kaartjes besteld voor een rondleiding. Dat bleek uiteindelijk niet echt nodig, maar in het hoogseizoen is het wel aan te raden. Als je op de bonnefooi gaat, loop je het risico dat er geen kaartjes meer zijn of dat er alleen nog later in de middag plek is.


Casa Grande, het hoofdgebouw

Zelfs met het grauwe weer dat wij hadden, was het indrukwekkend om te zien. De hele Casa Grande is van beton, maar als je binnen loopt waan je je in een middeleeuws kasteel met zware houten plafonds en wandversieringen. Ik vind het ook bijzonder dat het hele complex is ontworpen door een architecte, Julia Morgan. In die tijd (1919-1947) waren er niet veel vrouwelijke architecten.

Tour 1: Rondleiding voor beginners
Hearst Castle biedt zes rondleidingen aan, zonder kom je er niet in. Wij hebben Tour 1 gedaan ($24 per persoon), een goed begin voor nieuwelingen. Bij deze rondleiding is de film 'Building The Dream' inbegrepen. Daarin vertellen ze bijvoorbeeld dat de steenrijke krantenmagnaat William Randolph Hearst elke dag een exemplaar van zijn kranten liet invliegen. De film kun je in de bioscoop van het bezoekerscentrum bekijken. Bijkomend voordeel is dat deze tour het minste aantal traptreden van het standaardaanbod heeft. Er is overigens een speciale rondleiding zonder traplopen voor mensen die moeilijk ter been zijn of een rolstoel gebruiken.

Je parkeert je auto bij het bezoekerscentrum. Vervolgens word je met een bus naar boven gebracht.


Bij de ingang van Hearst Castle staan twee gidsen te wachten. Een vertelt over de gebouwen en kunstwerken, de ander moet voorkomen dat toeristen tegen de marmeren pilaren bij het zwembad leunen, spullen aanraken, van de matjes in de vertrekken aflopen, binnen flitsen en wegdwalen van de groep.

Art, onze -bijna antieke- gids. Zoals hij zelf zei: "Spullen van 100 jaar en ouder worden als antiek beschouwd, dus dan heb ik nog 15 jaar te gaan". Als we het goed begrepen hebben, doet hij dit werk al 41 jaar.


Casa del Mar is een van de gasthuizen. Nee, zo zeg je dat niet in het Nederlands... Nou ja, logeerverblijf voor gasten dus. Gastverblijf!


Buitenzwembad, er is ook nog een schitterend binnenbad.

In de Casa Grande krijg je in de thuisbioscoop wat oude 'home videos' van mijnheer Hearst te zien. Je ziet onder andere Charlie Chaplin als gast voorbij komen.

Toch alleen
Er is wel een mogelijkheid om zonder gids door de tuinen te wandelen. Dan doe je de Gardens and Vistas Tour ($24 pp, inclusief film). Deze 'tour' is aan het eind van de middag, nadat de begeleide tours zijn afgelopen. Je mag dan tot 7:30PM blijven, dus dan kun je de zonsondergang mooi zien. Je mag alleen niet meer in de gebouwen. De informatie op de website van Hearst Castle is wat onduidelijk over de exacte dagen: vanaf maart tot en met september op de meeste vrijdagen en zaterdagen en vanaf 4 juli elke dag. Ergens anders staat dat het alleen kan op dinsdag-, woensdag- en donderdagnamiddag van half juni tot september. Informeer zelf dus even voor de precieze data.

Highway 1
Je kunt vanuit San Jose op twee manieren naar Hearst Castle rijden: via Highway 1 langs de kust (165 mijl) of via de 101 door het binnenland (193 mijl). Volgens Google Maps duren de ritten allebei ongeveer 3 uur en 15 minuten. Highway 1 is erg mooi, maar bedenk dat tussen Hearst Castle en Monterey geen mogelijkheid is om door te steken naar de 101. Het is dan 90 mijl doorrijden. Met slecht weer lijkt het me prettiger om vanaf Hearst Castle een stukje naar het zuiden te rijden en dan via de 46 (net ten zuiden van Cambria) door te steken naar de 101.

Geen opmerkingen: