zondag 24 juli 2011

Van Cali naar Mass: autoregistratie

We blijven nog even in de autosferen. Eerder vertelde ik over het omzetten van onze Californische rijbewijzen naar Massachusetts-exemplaren. Omdat we onze auto hebben meegenomen, moesten we hetzelfde doen met de registratie. Het is een driestappenplan: verzekeringspapieren in orde brengen, RMV betalen en auto laten keuren.

Stap 1: Autoverzekering met stempel
Voordat je naar de RMV gaat, moet je allereerst controleren of je huidige autoverzekering dekking geeft in Massachusetts. Nou liep onze autoverzekering toch af, dus hebben we een nieuwe afgesloten bij een AAA-kantoor (de Amerikaanse ANWB). Je raadt 't misschien al, maar om de verzekering te kunnen afsluiten, moest ik eerst mijn Californische AAA-lidmaatschap laten omzetten naar de regio South New England.

Je hebt niet alleen een polis nodig die geldig is in Mass, maar je moet ook een RMV1-formulier laten invullen en stempelen door de verzekeringsagent.

Stap 2: Op naar de RMV
Het RMV1-formulier is een aanvraag voor registratie en eigendomsbewijs ('Certificate of Title' of kortweg de 'title'). Vergeet niet het registratiebewijs uit de andere staat en de originele title mee te nemen, want in Mass zet je niet alleen de registratie over, maar ook die title. In totaal kost dit $125 ($50 voor registratie, $75 voor title). Je krijgt na betaling direct je nieuwe kentekenplaten mee en een tijdelijke 'Certificate of Registration'. Om het jaar moet je de registratie vernieuwen. Het nieuwe eigendomsbewijs ontvang je binnen zes tot acht weken per post.

Intermezzo: Wat??? Belasting betalen over meegebrachte auto?
Van een aantal mensen hadden we gehoord dat het meenemen van je auto uit een andere staat een dure grap is, omdat je er nog eens omzetbelasting ('sales tax') over moet betalen. Dat is alleen het geval als de auto korter dan 6 maanden op jouw naam stond in die andere staat. Dan betaal je in Massachusetts 6,25% over het aankoopbedrag of - als Mass een afspraak ('reciprocity') heeft met de andere staat - alleen het verschil tussen de beide sales taxes. De Department of Revenue heeft een mooie pagina met uitleg hierover, inclusief voorbeelden en een lijst met deelnemende staten. Als ik het goed begrijp, hoef je voor een in Californie geregistreerde auto sowieso niet bij te betalen, ongeacht hoe lang de auto op je naam staat. In Californie betaal je namelijk 9,25% omzetbelasting en in Massachusetts 3% minder.

Om vrijgesteld te worden van betaling vul je het MVU29-formulier in. Dit is de Affidavit in Support of a Claim for Exemption from Sales or Use Tax for Motor Vehicle Purchased Outside Massachusetts.


Stap 3: Keuring
Nadat je de auto hebt geregistreerd bij de RMV, schroef je de nieuwe kentekenplaten er op en ga je naar een garage of tankstation waar ze 'State Vehicle Inspections' mogen uitvoeren. Bij de meeste kun je zonder afspraak langsrijden. De test duurt een kwartiertje, kost $29 en de RMV wordt automatisch op de hoogte gesteld van het resultaat. Goedgekeurd? Dan krijg je een mooie sticker op je voorruit geplakt en mag je volgend jaar weer langskomen voor controle.

Geen opmerkingen: