vrijdag 22 juli 2011

Van Cali naar Mass: nieuwe rijbewijzen

Op het moment dat je je gevestigd hebt in Massachusetts, moet je direct je 'out-of-state' rijbewijs omzetten bij de RMV. Op je Nederlandse rijbewijs mag je tot een jaar na aankomst in de VS rondrijden in Mass. Daarna moet je alsnog je Mass-rijbewijs halen. Een 'gewoon' rijbewijs wordt in Mass met 'Class D' aangeduid en is vijf jaar geldig.

Omzetten (out-of-state)
Wat je meeneemt naar het RMV-kantoor:

 • Ingevulde Out-of-State Conversion Application.

 • Geboortebewijs of officieel document waar je geboortedatum op staat (zoals paspoort of rijbewijs).

 • Officieel document waarop je handtekening staat (rijbewijs, paspoort).

 • Social Security Number of paspoort met visum en I-94 er in.

 • Bewijs dat je echt in Massachusetts woont (gas- of elektrarekening, huurovereenkomst). Het bevestigingsbericht van USPS dat de post een jaar lang doorgestuurd wordt naar je nieuwe adres is geen geldig bewijs!

 • Out-of-state rijbewijs, deze kan ook gebruikt worden als bewijs voor je geboortedatum OF voor als handtekeningverificatie, niet voor beide.

 • $100 (niet alle kantoren accepteren debit card, dus neem cash of cheques mee).
Neem je een auto mee uit een andere staat, dan is het mogelijk dat je bij de registratie 6,25% sales tax moet betalen (zie Van Cali naar Mass: autoregistratie).

Mass-rijbewijs halen als je uit Nederland komt
In tegenstelling tot Californie waar je na vestiging in de VS direct je rijbewijs moet halen, heb je in Massachusetts een jaar de tijd. Let op: een internationaal rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB) is handig om als Engelse vertaling bij de hand te hebben, maar is geen officieel document.

Lees eerst de automobilistenhandleiding door voordat je naar het RMV-kantoor gaat om het theorieexamen ('written test' of 'Learner's Permit Test') te doen. Neem mee:

 • Ingevulde Learner's Permit Application (dit is hetzelfde formulier als in bovenstaande lijst, maar in dit geval vink je 'Learner's Permit Exam' aan).

 • Geboortebewijs of officieel document waar je geboortedatum op staat (zoals paspoort of rijbewijs).

 • Officieel document waarop je handtekening staat (rijbewijs, paspoort; mag niet hetzelfde zijn als de geboortedatumverificatie).

 • Social Security Number of paspoort met visum en I-94 er in.

 • Bewijs dat je in Massachusetts woont (gas- of elektrarekening, huurovereenkomst).

 • $30 (niet alle kantoren accepteren debit card, dus neem cash of cheques mee).

Nadat je bent geslaagd, kun je een afspraak maken voor het praktijkexamen. Dit kost $20 en het rijbewijs zelf kost nog eens $50. Het praktijkexamen doe je in een auto die een geldig registratiecerticaat heeft en een inspectiesticker. Het kan ook in een huurauto, maar dan moet je de huurovereenkomst kunnen overleggen met een brief van de verhuurder (op officieel briefpapier van het bedrijf) waarin staat dat je toestemming hebt om af te rijden in de huurauto.

Ook handig als ID
Het voordeel van een Amerikaans rijbewijs is dat het een officieel identificatiemiddel is. Met een buitenlands rijbewijs of paspoort kan het controleren wat langzamer gaan. Bijvoorbeeld op binnenlandse vluchten (wel altijd je Nederlandse paspoort meenemen voor het geval dat...!) of in cafe's, restaurants en slijterijen om te bewijzen dat je oud genoeg bent voor alcohol. Blijf je korter dan een jaar in Massachusetts, maar wil je wel een beetje bij horen, dan kun je voor $25 een Liquor ID kopen. Je moet dan wel 21 of ouder zijn.

[Vier dagen na onze aanvraag hadden we de Mass-rijbewijzen in de brievenbus liggen.]

2 opmerkingen:

Danny zei

"Het voordeel van een Amerikaans rijbewijs is dat het een officieel identificatiemiddel is. [snip] Bijvoorbeeld op binnenlandse vluchten (wel altijd je Nederlandse paspoort meenemen voor het geval dat...!)"

Ik neem nooit mijn nl paspoort mee, alleen mijn cali RBW, zelfs eentje die verlopen was (september 2010 verlenging aangevraagd, duurde tot juni 2011 voor ik hem binnen had) maar je mag dus met een _tot_ 1 jaar verlopen RBW nog binnen de usa vliegen. Nooit problemen mee gehad

Manon zei

Soms tot ergenis van Frank neem ik altijd te veel spullen mee op reis, dus ook te veel ID. Zo zwaar zijn die paspoorten niet en het zou zo naar zijn als ze je er wel uitpikken, doorvragen en je naar huis sturen om je visum op te halen. Maar ja, dat ben ik ;)