woensdag 6 juli 2011

Consulaat revisited: vernieuwen visum

Eind september verloopt ons visum. Om nou te voorkomen dat we te laat zijn met het verlengen/vernieuwen (en daardoor dus ook onze Californische rijbewijzen en mijn werkvergunning ineens niet meer geldig zijn), hadden we Franks werk ingeseind om het papierwerk te starten. Gelukkig hebben ze dat goed opgepikt en konden we vorige week ons weer met petitie en een boel bewijsmateriaal bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam melden.

Vergeleken met de vorige keer zijn er een paar kleine verschillen. Daarom staat hieronder een geupdate versie van het stappenplan van vorige keer. Kijk ook altijd op de website van het Amerikaanse Consulaat zelf voor de meest recente informatie.


 • Nadat de petitie is goedgekeurd, vul je het DS-160 formulier in, de Online Non-Immigrant Visa Application. Tegenwoordig kun je de benodigde pasfoto (US-formaat!) digitaal aanleveren via dit DS-160 formulier. De bevestigingspagina van dit formulier moet je afdrukken en meenemen naar je afspraak op het consulaat.

 • Maak telefonisch een afspraak bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. De 15 euro aan administratiekosten kun je nog steeds alleen maar met creditcard betalen, dus leen eventueel even iemands kaart. Tijdens dit gesprek krijg je een bezoekersnummer toegekend die je bij je moet hebben als je 'op audientie' gaat.

 • Maak het bedrag voor de visumaanvraag over naar het consulaat of pin dit bedrag aan de balie tijdens je bezoek op het consulaat. Daar ter plekke kun je alleen met pinpas betalen, niet met creditcard.

 • Wij moesten deze keer ook een 'fraud prevention fee' a 375 euro ($500) betalen. Die kun je alleen met 'n creditcard of contant betalen. Inderdaad: niet heel consistent.

 • Verzamel al je petitieformulieren (betaalbewijs voor aanvraag, formulieren zelf, begeleidende brieven, alle documenten die de jurist heeft gebruikt voor de aanvraag) voor je dossier. Die geef je af bij het consulaat.

 • Ben je getrouwd en gaat je partner mee? Zorg dan voor een Engelstalige (internationale) trouwakte. Die vraag je op bij de gemeente waar je bent getrouwd. Dit kan tegenwoordig bij veel gemeenten online met je DigiD.

 • Leg ook je paspoort klaar. Deze lever je op het consulaat in met alle formulier(en), gefrankeerde en geadresseerde A5-envelop. Gebruik voor elk paspoort een aparte envelop! Je verlaat het consulaat dus zonder paspoort. Het is daarom verstandig in die periode geen buitenlandse tripjes te plannen of al een ticket te boeken voor vertrek. Je krijgt je paspoort met visum binnen 3-5 werkdagen teruggestuurd.

 • Neem dus een geadresseerde en gefrankeerde A5-envelop mee, voor elk paspoort een aparte envelop. Als frankering haal je op het postkantoor een of meer stickerzegels voor aangetekend verzenden. Deze zegels zien er zo uit:


  Zo'n zegel kost 7 euro en heeft een track & trace-nummer om via internet bij te houden of PostNL de envelop al heeft ontvangen en wanneer jij je paspoort met visum kunt verwachten.

 • Tot slot is het verstandig aanvullende informatie te verzamelen over je financiele toestand (arbeidsovereenkomst, bankafschriften van de afgelopen 2 maanden en zo, jaarverslag van je werkgever, zie website van het consulaat voor meer). Wij hadden het allemaal netjes bij ons, maar ook deze keer is er niet naar gevraagd.

 • O ja, doe jezelf een lol en volg de bezoekinstructies goed op: laat elektronische apparaten zoals laptop en mobiele telefoon gewoon thuis! Je mag ze best meenemen, maar wees dan bereid om een uur te wachten. De beveiliging zal eerst de mensen binnen laten die zich wel aan de regels houden. Als je dan aan de beurt bent, moet de GSM uit, batterij er uit en je moet 'm alsnog afgeven. Na je bezoek in het consulaat kun je je spullen weer ophalen. Heb je zoals ik een medisch apparaat bij je dat je niet thuis kunt laten, neem dan een (Engelstalige) doktersverklaring mee waarin je arts uitlegt waarom je niet zonder dat apparaat kunt.

2 opmerkingen:

CaT zei

wat is een fraud prevention fee? en das nogal duur!

Manon zei

Dat vroegen wij ons ook af. Heb even wat gezocht en als het goed is, vragen ze dat alleen als je onder een 'blanket L visa' zit. En alleen de hoofdaanvrager hoeft deze bijdrage te betalen. Voor de getrouwde partner en kinderen die mee gaan geldt deze fee niet.