vrijdag 9 januari 2009

Voorbereiding interview Amerikaanse consulaat

Hieronder heb ik op een rij gezet wat je allemaal moet doen om het visuminterview op het Amerikaanse consulaat voor te bereiden. Dit overzicht is geen vervanging van het stappenplan dat het consulaat zelf op de website heeft staan klik hier. Volg hun instructies en zie het onderstaande als achtergrondinformatie. Ik heb hier niet beschreven hoe het hele aanvraagproces van een L1-visum gaat. Ik ga er hier vanuit dat dat allemaal geregeld is.

-Als de petitie is goedgekeurd, maak je telefonisch een afspraak bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Tijdens dit gesprek krijg je een bezoekersnummer toegekend die je bij je moet hebben als je 'op audientie' gaat. Houd voor dit telefoongesprek een creditcard bij de hand! Je moet namelijk 15 euro aan administratiekosten betalen en dat kan alleen met creditcard, dus leen eventueel even iemands kaart. Als je op tijd bent, kun je nog in Nederland een creditcard aanvragen (je verhuist immers naar het land van de creditcards, dus altijd handig). Bedenk wel dat uitgaven met een niet-Amerikaanse creditcard geen invloed hebben op je Amerikaanse 'credit history'. Je zult daarom in de VS ook nog een Amerikaanse creditcard moeten regelen. Zonder credit history kunnen ze je niet in een hokje plaatsen en betaal je veel hogere premies bij (auto)verzekeringen en rentes bij leningen. Maar dat is een ander verhaal.

-Maak 107,42 euro (per persoon!) over naar het consulaat of pin dit bedrag aan de balie tijdens je bezoek op het consulaat. Daar ter plekke kun je alleen met PIN betalen, niet met creditcard (hoe raar).

-Verzamel al je petitieformulieren (betaalbewijs voor aanvraag, formulieren zelf, begeleidende brieven, alle documenten die de jurist heeft gebruikt voor de aanvraag) voor je dossier. Die geef je af bij het consulaat.

-Ben je getrouwd en gaat je partner mee? Zorg dan voor een Engelstalige (internationale) trouwakte. Die vraag je op bij de gemeente waar je bent getrouwd. Dit kan tegenwoordig bij veel gemeenten online met je DigiD. Onze internationale trouwakte kostte ons 10,80 euro en was met een week of twee in huis.

-Vul nog meer formulieren in: DS-156 en DS-157. DS-156 is het algemene aanvraagformulier en deze vul je online in. Als je klaar bent wordt er een PDF-document van gemaakt die je moet afdrukken. Vul je de DS-156 in voor meerdere personen, dan hoef je niet alles opnieuw in te tikken, je kunt gegevens van het eerste formulier laten kopieren. Op elk formulier komt een unieke barcode te staan die goed op de afdruk moet staan. Voor de mannen is er nog een extra formulier: DS-157. Deze download je vanaf de website van het consulaat en gaat over je militaire verleden en terroristische neigingen.

-Leg ook je paspoort klaar. Deze lever je op het consulaat in met alle formulier(en), pasfoto, gefrankeerde en geadresseerde A5-envelop. Gebruik voor elk paspoort een aparte envelop! Je verlaat het consulaat dus zonder paspoort. Het is daarom verstandig in die periode geen buitenlandse tripjes te plannen of al een ticket te boeken voor vertrek. Je krijgt je paspoort met visum binnen 3-5 werkdagen teruggestuurd. In ons geval was dat al een dag na ons bezoek, maar dat is wel uitzonderlijk snel.

-Neem dus een geadresseerde en gefrankeerde A5-envelop mee, voor elk paspoort een aparte envelop. Deze envelop laat je alvast op het postkantoor frankeren voor aangetekend verzenden. Zo'n zegel kost 6,65 euro en heeft een track & trace-nummer. Je krijgt van het postkantoor een verzendbewijs mee (onderste deel van het zegel) met daarop het track & trace-nummer. Dan kun je via internet bijhouden of TNT de envelop al heeft ontvangen en wanneer jij je paspoort met visum kunt verwachten.

-Laat een pasfoto maken op Amerikaans formaat: dat is vierkant (2 inch x 2 inch = 50 mm x 50 mm). Op de site van het consulaat vind je de precieze richtlijnen en een lijst met Nederlandse fotografen die dit kunnen. Wij hebben de pasfoto's in Amerika laten maken bij een Fedex-kantoortje, dus ik weet niet hoe duur het in Nederland is.

-Tot slot is het verstandig aanvullende informatie te verzamelen over je financiele toestand (arbeidsovereenkomst, bankafschriften van de afgelopen 2 maanden en zo, zie website van het consulaat voor meer). Wij hadden het allemaal netjes bij ons, maar ze hebben er uiteindelijk niet naar gevraagd.

1 opmerking:

Lev Nedkov zei

Dank je wel voor je post.
Het is altijd makkelijk om wat extra Informatie the hebben.

Ik hoop dat het jullie bevalt in Amerika.

Ik zelf wil graag gaan verhuizen om met mijn amerkaanse vriendin te trouwen en bij haarte gaan leven.

Goed dat ik even gewacht heb met aanvragen, want over een paar weekjes ga ik 3 weken naar NC op vakantie :)

Heb je nog meer tip, laat het me weten . dank je wel mike