maandag 19 januari 2009

Naar de dokter

Vandaag hebben we onze 'huisarts' ontmoet, of zoals ze het hier noemen onze 'primary care provider'. Als je een gezin hebt, zul je meestal bij een 'family medicine doctor' terecht komen. Deze arts lijkt het meest op onze huisarts en volgt je hele familie. Ben je boven de 18 en heb je drie of meer kwalen, dan zal je aan een 'internal medicine doctor' worden toevertrouwd. Omdat ik maar 1 kwaal heb (diabetes) had ik om een family doctor gevraagd, maar die had pas over een paar weken tijd. En ik zit wel een beetje krap in de insuline en teststrips. Dus werd het toch een internal medicine doctor voor ons.

Meestal werken de doktoren vanuit medische centra. Wij zitten nu bij de Palo Alto Camino Medical Group.

Bijna niet te vergeten
Eergisteren hadden we een voicemailbericht om ons er aan te helpen herinneren dat we zondag de 20e bij de dokter verwacht werden. En we werden gebeld om alvast telefonisch wat gegevens door te geven (welke zorgverzekeraar, polisnummer, hoeveel eigen bijdrage, social security nummer, wat is de reden van het bezoek). Gisteren werden we weer gebeld voor een laatste herinnering en de precieze locatie.

Locatie Mountain View
We moesten naar de locatie in Mountain View, een kwartiertje rijden van huis. In het centrum was het praktisch uitgestorven.

Kunstwerk in de lobby van Camino Medical Group in Mountain View

We meldden ons bij de balie en daar moesten we onze eigen bijdrage betalen ($15 per persoon per consult). Na een paar minuten werden we door een verpleegkundige opgehaald. Zij deed de basisonderzoekjes: gewicht, bloeddruk, hartslag, temperatuur, wat is de reden van bezoek. Dit onderzoek wordt elke keer gedaan als je bij de dokter komt. Vervolgens liet ze ons achter in het behandelhok. Na een kwartiertje kwam de arts bij ons. Zij heeft ons verder onderzocht (longen) en vragen gesteld. Allebei moeten we deze week ons bloed laten prikken, dat is ook standaard bij zo'n eerste bezoek. Eigenlijk moeten we ook een 'total physical' ondergaan maar dat hoeft nog niet direct. Voor vrouwen houdt dat ook borstonderzoek en gynaecologisch onderzoek. Je begrijpt misschien dat ik dat liever even uitstel.

Voor mijn diabetes heeft de dokter me toch doorverwezen naar een specialist van de afdeling 'Endocrinology'. Zij heeft namelijk geen ervaring met insulinepompgebruikers en ze vindt dat ik teveel jojo. Jajaja... Als het goed is kan ik daar deze week nog terecht en dan krijg ik van die specialist ook mijn 'prescription' (recept) voor de insuline en teststrips.

En ja, ik weet dat het vandaag zondag is, maar dat is hier geen probleem. Zondagen zijn ook gewone werkdagen voor de artsen hier.

Geen opmerkingen: