zondag 25 januari 2009

Dr. Seuss

[Deze post heeft ook op de Buitenblog gestaan]
Als klein meisje leerde ik een versje uit de Okki. Het had een leuke tekening erbij met rare beestjes die elk 1 grote haar op hun kop hadden. Het grappige aan het versje is dat het om Kniertjes gaat (mijn meisjesnaam is Knier). Het versje hangt nog steeds bij mijn ouders aan de muur. Even uit mijn hoofd:

Bij dag en nacht, bij zon en regen,
kom je deze diertjes tegen.

Deze diertjes heten Kniertjes.
Op hun hoofd een haartje, als een muizenstaartje.
Dat groeit heel vlug en heel stug.
Elke dag gaan ze dapper naar de kapper.
"Knip", zegt de schaar. Weg haar!


Deze week ging er ineens een lichtje bij me op: die tekeningen lijken wel verdacht veel op tekeningen van dr. Seuss, een zeer bekende Amerikaanse prentenboekenschrijver uit de jaren '60-'70 (Cat in the Hat, The Gringe, Green Eggs and Ham). Weer hulde aan Google, want met de zoekwoorden 'dr. Seuss haircut' kwam ik een zelfgemaakte ansichtkaart tegen. Ik heb de maker gemaild met de vraag uit welk boek het komt. Ik kreeg al snel antwoord: het komt uit "One fish, two fish, red fish, blue fish" (1960).

Dus ik ben snel naar de dichtsbijzijnde Barnes & Noble boekenwinkel gegaan en heb het boekje gekocht. Het origineel gaat zo:

From near to far
from here to there,
funny things are everywhere.

These yellow pets
are called the Zeds.
They have one hair
up on their heads.
Their hair grows fast...
so fast, they say,
they need a hair cut
every day.

Geen opmerkingen: