zaterdag 31 januari 2009

Auto kopen

Je bent in Californie aangekomen op je werkvisum en je krijgt geen auto van de zaak. Dan ga je zelf op zoek naar een auto. Je orienteert je op internet (www.cars.com), loopt eens bij wat autodealers naar binnen, je ziet een leuke auto die je wilt hebben en doet een proefrit. De sales man gaat dan met je mee, want je zou maar eens niet meer terugkomen...

Dan komen de vragen:
"Wil je de auto financieren, hoeveel wil je aanbetalen?"
"We willen graag in 1x cash betalen. We hebben namelijk nog geen credit history en dat houdt in dat je dan veel meer rente betaalt dan nodig is. Dat willen we niet."
"Oh, jullie zijn net hier komen wonen, werkvisum? Cash betalen is geen probleem, heb je een cashier's check bij je? En heb je al een autoverzekering? Dan kunnen we het nu allemaal regelen en dan kun je de auto direct meenemen. Je mag niet onverzekerd hier het terrein afrijden."

Wow, dat gaat allemaal snel! Uh, moet zo'n auto niet besteld worden? Nee dus, hier hebben de dealers een grote voorraad rijklare auto's staan. Daaruit kies je een exemplaar en dat is 'm. What you see, is what you get.

Eerst maar eens naar huis om die autoverzekering en een cashier's check te regelen.

Autoverzekering
Zonder autoverzekering kun je in Californie dus geen auto kopen en op je naam laten zetten bij het DMV (Department of Motor Vehicles). De staat eist dat alle autobezitters een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Daarnaast heb je het verzekeringsbewijs van de auto nodig als je wilt afrijden in je recent aangeschafte auto. Auto niet verzekerd, geen driver's test. Het verzekeringsbewijs moet je altijd in je auto (handschoenenkastje) bij je hebben. Als je aangehouden wordt en geen verzekeringspasje kunt overhandigen, dan riskeer je minimaal $500 boete of inbeslagname.

Je moet je minimaal verzekeren voor 'Bodily Injury and Property Damage Liability'. Meestal worden de bedragen weergegeven als 15/30/5:

  • $15.000 voor lichamelijk letsel of overlijden van 1 persoon per ongeluk,

  • $30.000 voor lichamelijk letsel of overlijden voor 2 of meer personen per ongeluk,

  • $5.000 materiele schade aan andermans eigendom per ongeluk.


Je mag deze bedragen natuurlijk ophogen.

Uitbreidingen
J kunt je het pakket aanvullen met COMP ('comprehensive') en COLL ('collision'). COMP dekt schade aan je auto door brand, diefstal, vandalisme en zo. COLL dekt schade veroorzaakt door een botsing met een 'nonliving object', bijvoorbeeld een andere auto of een paaltje. Dan heb je nog een stel uitbreidingen, waaronder de 'Uninsured Motorist Bodily & Property'. Mocht een onverzekerde bestuurder jou aanrijden en heb je kosten voor ziekenhuis of reparatie, dan kun je die kosten nergens verhalen. Heb je zo'n 'Uninsured Motorist'-verzekering, dan vergoedt jouw verzekeraar die kosten tot een bepaald bedrag.
Volgens onze verzekeringsagent is het tegenwoordig niet meer nodig, omdat de meeste mensen wel verzekerd zijn. Zo'n 10 jaar geleden kwam het te vaak voor dat mensen onverzekerd rondreden. Daarom is die 'Uninsured Motorist'-verzekering in het leven geroepen. Ik ben bang dat er met de huidige economische situatie steeds meer mensen onverzekerd zullen gaan rondtuffen, dus wij hebben het wel toegevoegd. Nou heb ik de neiging om alles over te verzekeren, maar toch.

Quotes aanvragen
Wettelijk gezien mogen verzekeraars autoverzekeringen verkopen aan mensen zonder rijbewijs, maar de meeste willen toch wel dat je een Californisch of op z'n minst een Amerikaans rijbewijs hebt. Dat merk je wel als je online 'quotes' (offertes) opvraagt bij autoverzekeraars. Bij een aantal formulieren vragen ze naar je Amerikaanse rijbewijs (bijvoorbeeld AAA, de Amerikaanse ANWB). Even nabellen maakt duidelijk dat AAA geen buitenlandse autorijders verzekeren, ook niet als je een 'temporary driver license' hebt en binnenkort afrijdt (bovendien was AAA erg duur).
Op andere sites kun je wel aangeven dat je een buitenlands rijbewijs hebt, maar dan krijg je prompt een 'violation'-vermelding en dus een hogere premie (Progressive). Bij Progressive eisen ze wel dat je de auto least of bezit.

Sommige verzekeraars gaan wel akkoord als je bezig bent met het halen van dat rijbewijs en die binnen een korte termijn ontvangt (Geico). Kijk ook eens op carinsurance.com.

Onze verzekering
Wij zijn uiteindelijk via een verzekeringsagent bij Access General terechtgekomen. We betalen $89 per maand voor COLL, COMP en Uninsured Motorist. O ja, en $251 voor de tussenpersoon. Wij gingen er eigenlijk vanuit (hoe naief) dat de adviseur zijn commissie krijgt van de verzekeringsmaatschappij. Hier zal dat ook wel zo zijn, maar wij moesten ook een 'fee' betalen. De volgende keer denken we nog even goed na voordat we een tussenpersoon inschakelen.

1 opmerking:

Unknown zei

Goedemiddag Manon, volgend jaar ga ik naar San Francisco en wil daar een auto kopen en 90 dagen door Noord-Amerika gaan rijden. Als ik een verzekering af wil sluiten kan ik dus het beste naar Progressive gaan als ik jouw artikel zo lees. Klopt dat? En heb je misschien nog andere tips.? Hoor graag van je. Bij voorbaat dank, groet Mark