donderdag 22 januari 2009

Naar de markt

De ouderwetse markt met kraampjes. Ik dacht altijd dat het typisch Europees was, maar je hebt ze hier ook. Het heet hier 'n "farmers market", oftewel een boerenmarkt. Afgelopen zondag zijn we naar de boerenmarkt in Mountain View geweest.

Een typisch Californische eis is dat alle producten die op de markt verkocht worden in Californië moeten zijn verbouwd. Dus hier vind je geen Chileense druiven en Peruaanse tomaten, maar alleen maar producten hier "uit de buurt". Dat laatste zet ik maar even tussen aanhalingstekens, want Californië is 'n nogal grote staat. Van noord tot zuid is het 1240 kilometer, dus dat is verder dan van noord Groningen tot zuid Frankrijk. Dan mag je ook inderdaad wel producten uit "de streek" verkopen.

We zagen inderdaad allerlei soorten kolen en knollen. Ze zijn hier gek op varianten. Zo hadden ze drie kleuren/soorten bieten (gele, oranje en rode). En ook drie kleuren bloemkool, zoals je hieronder kunt zien.De prijzen van de meeste groenten zijn ook 'n stuk prettiger dan in de supermarkt bij ons om de hoek. Natuurlijk houdt dat in dat de producten soms 'n wat ongebruikelijke vorm hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze kiwi's?Ja, ik dacht inderdaad ook eerst dat het aardappelen waren. Maar goed, voor $1.25 heb je wel 'n pond van deze uit de kluiten gewassen vitaminebommen.

Op de boerenmarkt stonden ook 'n aantal kraampjes met vers brood. Bij een van de kraampjes wat het zo druk dat er zelfs 'n rij stond - zoals gebruikelijk geduldig wachtend tot ze aan de beurt waren. We hebben ons voorgenomen om daar binnenkort 'ns 'n keer brood te halen. Als ze er echt voor in de rij gaan staan, zal het vast wel (bijna) net zo lekker zijn als Nederlands brood. Toch?

Oh ja, nog even de BigMac-index van die kiwi's:Kiwi's1 lbs (450 gram)$1.25??? gram (bij de Lidl)€0,15
   500 gram (bij de C1000)€1,79
   500 gram (op de boerenmarkt)€2,99
Ik denk dat die laatste het meeste op de farmers market hier lijkt, want die zijn organisch en uit de streek. En dat waren de kiwi's op de foto ook.

1 opmerking:

Unknown zei

Vorige week kocht ik bij Lidl kiwi's voor 15 euro-cent,ik weet de kilo-prijs niet