vrijdag 2 januari 2009

Nog een recept: eggnog-taart

Met Oud & Nieuw doen de Amerikanen niet veel spectaculairs, in elk geval steken ze geen vuurwerk af. Nou zitten er in Silicon Valley aardig wat Chinezen, dus misschien valt er 26 januari wat te zien. Oliebollen kun je ook vergeten, al kwamen we vorige week wel iets tegen wat er op lijkt: Apple Fritters.

Om het nieuwe jaar toch in te luiden met Amerikaans lekkers, heb ik dit recept opgeduikeld. Het hoofdingredient is eggnog, oftewel eierpunch. Dat wordt gedronken tijdens feestdagen, zoals Thanksgiving en Kerst.

Eggnog Custard Pie (8-12 punten)
Voor de bodem:
-een kant-en-klare, ongebakken bladerdeegbodem, doorsnede 9 inch (23 cm) of je maakt er zelf eentje.

Voor de vulling:
-3 eieren
-470 ml eierpunch
-75 ml kristalsuiker
-2 eetlepels brandy of rum
-1 theelepel vanille-extract
-mespunt nootmuskaat
-mespunt zout

Voor de 'topping' (afwerking):
-235 ml slagroom
-3 eetlepels poedersuiker
-eventueel nog 1 of 2 eetlepels brandy/rum
-beetje nootmuskaat om als finishing touch over de taart te strooien

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (350 gr. Fahrenheit). Klop ondertussen in een grote kom de 3 eieren los. Voeg de eierpunch toe, samen met de suiker, 2 eetlepels brandy, vanille, mespunt nootmuskaat en mespunt zout. Mix het geheel goed en giet het dan in de bladerdeegvorm.

2. Bedek het geheel met aluminiumfolie en zet de taart 25 minuten in de oven. Haal dan de folie er af en zet de taart vervolgens nog eens 30-40 minuten in de oven.

LET OP: de vulling kan nog vloeibaar zijn! Ik morste flink wat mix over de ovendeur en de gaspitten... Na de 30-40 minuten bleef de vulling maar dun, dus heb ik op internet gezocht of dit een bekend probleem was. Daar stond dit recept met de volgende instructie: Bak de taart eerst 25 minuten zonder folie. Doe dan folie over de taart en bak nog 30-40 minuten. Als reddingspoging heb ik weer folie over de taart gedaan en de taart nog een half uur extra in de oven gezet. Dat hielp: mijn vork kwam schoon uit de vulling toen ik er in prikte.
Laat de taart dan goed afkoelen.

3. Als de taart goed is afgekoeld, doe je de slagroom in een kleine kom en klop je deze totdat ie wat vaster wordt. Doe er dan de poedersuiker bij en eventueel de 1-2 eetlepels brandy. Klop de slagroom nu stijf. Verdeel de slagroom over de taart en strooi er een beetje nootmuskaat over. Bewaar de taart in de koelkast.

Geen opmerkingen: