dinsdag 13 januari 2009

Cashier's check

Omdat het ons gelukt is een auto binnen budget te vinden, konden we de auto cash betalen. Dat betekent niet dat we met een zak geld over straat moesten, maar dat we een 'cashier's check' moesten halen. Je gaat dan naar je bank en vraagt aan de balie om zo'n cheque. De baliemedewerker vraagt dan of je je bankpasje 'swipet' (door de scanner haalt) en voor welk bedrag hij de cheque moet maken. Vervolgens teken je een briefje waar het bedrag op staat. De baliemedewerker gaat de cashier's check afdrukken. De roze doorslag is voor de bank, de gele en het origineel krijg je mee. Het origineel is voor de ontvanger, geel is voor je eigen administratie.

Er zijn ook persoonlijke, geschreven cheques. Die ken je wel uit films waar iemand z'n chequeboekje pakt en een vette cheque uitschrijft. Het blijkt dat ze ook cheques uitschrijven voor luttele bedragen.

Het grote verschil tussen de geprinte cashier's check en de geschreven persoonlijke cheque is dat de cashier's check betrouwbaarder is voor de ontvanger. Die cheque is namelijk gedekt. Als het geld niet op de rekening staat, krijg je de cashier's check niet. Bij een persoonlijke cheque is het altijd maar afwachten of het geld wel geind kan worden. Daarnaast moet een persoonlijke cheque 'gecleared' worden. De ontvanger krijgt dan niet direct het hele bedrag, maar eerst een gedeelte. Daarom hebben de autodealers en de leasing office van ons appartement graag de cashier's cheques.

Geen opmerkingen: