vrijdag 16 januari 2009

M'n eerste paycheck

Sinds 1 Januari ben ik eindelijk echt bij ons Amerikaanse bedrijf in dienst. Tot die tijd was ik officieel nog in Nederlandse dienst vanwege het visum. En dus kreeg ik nog in euro's uitbetaald. Niet handig als je kosten in dollars maakt, maar het kon even niet anders. Vanaf 1 Januari verdien ik in elk geval dollars.

Ik krijg hier in Amerika twee keer per maand uitbetaald. Dus halverwege de maand en aan het eind van de maand. En het eerste salaris wordt altijd met 'n check uitbetaald. Dus ook als je (zoals wij) al 'n bankrekening hebt: je eerste salaris krijg je als check. Iemand zei dat dit wettelijk verplicht is, maar ik weet niet of dat waar is.

Hoe dan ook, vandaag kreeg ik dit mailtje van de afdeling personeelszaken:
Hi Frank,
Your real check will be Fedex’d to your house for delivery tomorrow, Saturday.

Your January 31, 2009 check will go directly into your account.
Uhm ok... ik had eigenlijk verwacht dat ik 'm gewoon op kantoor uitgereikt zou krijgen. Nu kan ik dus fijn op Zaterdag thuis gaan zitten wachten op de man van de Fedex (zeg maar: de sjieke postbode).

En dan hopen dat de bank nog open is. Want om het geld van zo'n check op je rekening te krijgen, moet je dus naar je bank en hem dan zelf op je rekening storten. Lekker bewerkelijk!

Om nog maar niet te praten van hoe traag het is, want het schijnt wel 'n paar dagen te duren voor het geld dan echt op je rekening staat. Bij 'n collega werd het geld zelfs in ettapes bijgeschreven. Ja... zo kan ik ook twee keer per maand 'n salaris uitbetalen: voordat ik m'n geld heb, is het ruim voorbij de 20e.

Gelukkig gaat het vanaf mijn volgende salaris direct van mijn werkgever z'n rekening naar de mijne. Dat zou 'n stuk sneller moeten gaan en (misschien nog wel belangrijker) niet zoveel tijd moeten kosten.

PS: ik heb nog geen idee wat er met "real check" wordt bedoeld. Zou ik ook nog 'n "fake check" krijgen dan? En wat gebeurt er als ik daarmee naar de bank ga?
PPS: ik weet dat het in het Nederlands 'n "cheque" heet, maar check is makkelijker tikken. En zo pikken jullie ook nog wat Amerikaans op. :-)

2 opmerkingen:

Frank zei

De Fedex-man of -vrouw heeft zich niet laten zien. Dat was dus zonde van 'n mooie dag.

Zodra ik de check wel heb en weet wat er gebeurt als ik 'm bij m'n bank inlever, lees je er weer meer over.

Frank zei

De check is maandag alsnog gekomen. Manon was net op tijd bij de deur. Je leest binnenkort hoe het incasseren van zo'n check werkt.