woensdag 21 januari 2009

Het storten van 'n check op je rekening


stortingsbewijs en "Notice of Hold"

Van het weekend had ik al verteld dat ik mijn eerste "pay check" had ontvangen. Of eigenlijk, dat ik hem niet had ontvangen. En toen maandag alsnog. Goed... lees het gerust even na.

Gistermiddag ben ik met die eerste check naar onze bank gegaan om hem op onze rekening te laten storten. Bij de ingang van de bank is 'n klein bureautje met twee soorten formulieren: "deposit to checking" en "deposit to saving". In goed Nederlands dus: "storting op rekening courant" en "storting op spaarrekening". Ik heb zo'n eerste formuliertje gepakt en dat al wachtend in de rij ingevuld.

Naam, adres, woonplaats, rekeningnummer... wacht 'ns? Als ze die laatste weten, waarom moet ik die andere zaken dan ook invullen? Nou ja, maar braaf doen. Bedrag, valuta... huh? Die staan toch op de check? Het is 'n echte Amerikaanse gewoonte om vooral veel formulieren in te vullen met allerlei informatie die ze allang van me weten.

Gelukkig was ik intussen aan de beurt en legde de baliemedewerker ("teller") uit dat ik mijn pasje door de kaartlezer moest halen en dat hij dan de rest zou invullen. Ja hallo? Waarom moest ik dan eerst dat formulier invullen? Dat wist hij ook niet, maar het moest wel. Hij heeft zelfs het totaalbedrag nog even netjes ingevuld.

Daarna vertelde de "teller" nog wel even dat het bedrag niet direct beschikbaar was. Er was namelijk 'n "hold" op geplaatst. 'n Wat? 'n hold. Wat dat is? Nou, dat houdt in dat het bedrag niet direct beschikbaar is. Ja precies, dat zei ik net ook al. Maar dit is vrij letterlijk wat de teller me herhaalde. Altijd leuk, zo'n cirkelredenering.

Goed, volgende poging: waarom is mijn salaris dan niet direct beschikbaar? De teller wist een aantal mogelijkheden. Was de rekening nieuw? Nou ja, we hebben 'm al bijna zes weken. Oh ja, dan was dat het vast. De computer zet altijd 'n hold op checks die op 'n nieuwe rekening worden gestort. Leuk is dat. Ik kreeg direct 'n beeld van "Little Brittain" voor m'n ogen: "computer says no".

Wanneer kan ik mijn geld dan wel gaan uitgeven? De teller zucht. Kijkt op de kalender. Even tellen. Volgende week dinsdag. Voor de zekerheid heeft hij het ook op 'n formuliertje afgedrukt en me dat meegegeven. Er gaat dus serieus 'n week overheen voordat ik mijn salaris op m'n rekening heb staan. Nee wacht even... ik had de check al zaterdag moeten krijgen, dat was de 17e. En nu staat het bedrag dus pas de 27e op mijn rekening.

En voordat je denkt "wat zeurt die man, ik krijg mijn salaris altijd pas rond die datum" - dit is m'n salaris over de eerste helft van Januari. Het salaris voor de tweede helft krijg ik aan het einde van de maand uitbetaald. Dus als het in hetzelfde tempo gaat, heb ik dat ergens rond Valentijnsdag op m'n rekening staan.

Nou ja, dat is dan wel weer 'n leuk idee. Dan weet ik tenminste zeker dat ik dan 'n mooie grote bos rode rozen voor Manon mee kan nemen.

Geen opmerkingen: