dinsdag 20 januari 2009

Rijbewijs - Part three (the end)

Yes, ik ben geslaagd! Binnen 4 weken vind ik mijn Californisch rijbewijs in de brievenbus. Nu rijd ik rond met een 'Interim driver license' die een maand geldig is.

Frank was ook mee naar het DMV-kantoor, voor z'n theorieexamen. Er stond een bescheiden rij waar Frank in mocht gaan staan. Ik kon door naar een andere rij om me te melden voor het afrijden. Nadat de alle (verzekerings)papieren waren gecontroleerd, kon ik met de auto achter het kantoor gaan staan... wachten. Je staat dan in de rij totdat er een examinator beschikbaar is. Daar waren er vandaag maar 6 van, dus het duurde even.

Van de examinatrice moest ik eerst de knipper- en remlichten laten zien en de toeter laten horen. Als die het niet doen, mag je niet verder met je driver's test. Daarna moest ik laten zien hoe je met handgebaren de richting aangeeft. Zo dus:
Dat is voor het geval de lampen niet goed zichtbaar zijn door de laagstaande zon. Tot slot moest ik de volgende onderdelen aanwijzen: ruitenwissers, richtingaanwijzers, handrem ('emergency brake' of 'park brake'), bediening koplampen, knop voor de alarmlichten, ontdooistand (uh? die heb je hier toch niet nodig?) voor de voorruit.

Toen was het tijd voor 'het blokje om het kantoor'. Dat blokje duurde nog best lang hoor, ik ben zo'n twintig minuten aan het rijden geweest. Maar echt heel moeilijk was het niet.

Een stukje woonwijk, langs wegwerkers dus letten op hun instructies, een school die net uitging (dan mag je niet harder dan 25 m/h, anders 30-35), stuk El Camino Real waar je 40 mag. Rechtsafslaan, linksaf, naast de stoep parkeren en een stukje achteruitrijden (dat ging nu dus ook weer mis, recht achteruit zit niet in mijn systeem).

De examinatrice was een zwijgzaam type en krabbelde af en toe wat op haar evaluatieformulier:

Ze heeft me alleen niet verteld wat ik op die 4 punten nou verkeerd heb gedaan. Nou ja, maakt niet uit want ze zei wel 'Excellent, you've passed'. Dat is toch genoeg om te horen ;o)

Met mijn evaluatieformulier mocht ik weer de rij in om mijn papieren in te leveren. En wat een timing: vier wachtenden voor me stond Frank, hij was net klaar met zijn written test en wachtte op de score. Hij had uiteindelijk 3 fouten, net als ik. Over een week of wat lees je hier vast dat hij ook geslaagd is voor het praktijkgedeelte.

5 opmerkingen:

Sandra zei

He, gefeliciteerd!!!

Groetjes,
Sandra

Manon zei

Dank!!

Manon zei

Inmiddels is Frank ook geslaagd!

Anoniem zei

Wat je errors waren?
1x unnecessary
1x Speed
2x Traffic check

Manon zei

Ik weet wel in welke categorie ik fout zat, maar niet meer waar ik het fout had gedaan. Het was niet een unneccessary stop waar ik mis ging, maar het tegenovergestelde: op een plek (maar waar, dat wilde ik weten van de instructeur) moest ik vaart minderen (Yield) voor kruising, stoppen indien nodig. Dat schijn ik niet goed gedaan te hebben want streepje bij Yield. Ze zijn ze hier nogal erg strikt. Als er een stopbord staat, moet je echt een 'full stop' maken ook al is er niemand anders op de weg. En dat heb ik tijdens het afrijden dus 1x niet goed gedaan bij een bocht naar rechts.

De andere fout die ik gemaakt had was de 'Gap or Limit Line'. Says me nothing... (jaja, Dunglish). Van mijn 4e fout was ik me totaal bewust: het recht achteruitrijden langs de stoep (kopje Backing, Parallel). Heb ik altijd problemen mee, op de een of andere manier is mijn coordinatie dan ineens ver te zoeken...