donderdag 1 januari 2009

Vuurwerk kijken in San Francisco

Terwijl jullie in Nederland allemaal lagen te slapen of net wakker werden met 'n nieuwjaarskater, werd het hier in Californië net Nieuwjaar. Op zich waren we hier snel aan het tijdsverschil gewend, maar met oud-en-nieuw was het toch weer even lastig.

Om drie uur 's middags had Manon mijn moeder aan de lijn die ons alvast gelukkig Nieuwjaar wenste (het was bij hun toen net middernacht). En toen het hier middernacht was hebben we Manon's ouders wakker gebeld. Welke debiel belt er nou om negen uur 's ochtends op nieuwjaarsdag op? Nou, je dochter uit Californië natuurlijk. :-)

Oud en nieuw is hier behoorlijk anders dan we het in Nederland gewend zijn. Het is hier namelijk verboden om zelf vuurwerk af te steken. Ja jongens, je leest het goed: je mag hier geen astronauten, zevenklappers, vuurpijlen, vlinders of romeinse kaarsen afsteken. Dat is toch 'n behoorlijke domper op onze Nederlandse nieuwjaarstraditie.


De weg tussen Fisherman's Wharf en de Bay-brug stond helemaal vol met feestgangers

Gelukkig hadden Vincent en Esmarije uit San Francisco ons uitgenodigd om bij hun langs te komen, met daarbij de belofte dat er bij het pontgebouw van de Bay-brug door de stad zelf 'n groots vuurwerk zou worden afgestoken. Dus nadat we bij hun thuis de oudejaarsconference van Arie Koomen hadden gekeken (vers gedownload van internet), hebben we onze wandelschoenen aangetrokken en zijn op weg gegaan.

Eerst met de taxi naar Fisherman's Wharf - een van de vele toeristische trekpleisters in San Francisco. Daar hebben we even wat gedronken bij Jack's, een kroeg waar ze 80 bieren op tap hebben. Lekker joh... zeker als je die avond de Bob bent. :-/

Vanuit Fisherman's Wharf zijn we lopend naar de Bay-brug gegaan over de Ambarcadero. Naarmate we dichterbij die brug kwamen, werd het drukker op de stoep - en ook op straat. We waren duidelijk niet de enigen die het vuurwerk van dichtbij wilden zien. Uiteindelijk zijn we 'n halve mijl of zo voor het gebouw gestrand en hebben van daaruit lekker naar het vuurwerk staan kijken. Samen met nog heel veel andere mensen.


Met z'n alleen kijken naar het vuurwerk. En vooral heel veel foto's en filmpjes maken

Het vuurwerk was hartstikke mooi en duurde bijna 20 minuten. Zo lang zou m'n eigen tasje vuurwerk het in Nederland nooit hebben volgehouden. Maar ja, kijken naar andermans knallen en flitsen is toch niet helemaal hetzelfde als het zelf afsteken...

Ik begreep van Vincent dat het verbod op zelf steken niet in alle staten geldt. Dus misschien moeten we volgend jaar maar 'ns kijken wat de dichtstbijzijnde staat is die me wel toestaat om m'n vingers in gevaar te brengen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

In sommige staten mág het misschien, maar doen ze het dan ook? Want hier in Madrid steken hooguit de jongeren wat rotjes af en meer niet, dus heb ik een keer vuurwerk vanuit Nederland meegenomen (met de trein toen nog, met het vliegtuig had ik vast met de marechaussee mee gemogen). Maareh, in je eentje is het toch niet hetzelfde hoor ;)

Marleen zei

Frank, jij zelf vuurwerk afsteken? Ik geloof er niets van. :-p Maar eh, gelukkig nieuwjaar!