maandag 5 januari 2009

Autojacht

In de post 'Autospecial' had ik al verteld over onze voorselectie. Uit dit lijstje zijn de Pontiac Vibe (tweelingbroertje van Toyota Matrix, maar net iets goedkoper, en luxer), de Kia Rio en de Hyundai Accent over gebleven. De laatste twee zijn ook weer broertjes van elkaar.

Links is de Kia Rio, rechts de Hyundai Accent

De Pontiac is een compleet andere auto dan de Kia/Hyundai: de Vibe is een hatchback met 1.8 liter motor, de Kia/Hyundai zijn 1.6l sedans. Eigenlijk niet te vergelijken, ook prijstechnisch niet, maar je zal maar vallen voor een auto. In ons geval de Vibe. Dit is de Pontiac Vibe

Ons streven is om voor $8.000-$9.000 een auto te vinden. Dit komt ongeveer overeen met het bedrag dat we voor onze Chevrolet Kalos in Nederland hebben gekregen. Met tax en registratie + nummerplaten bij het DMV komt er nog zo'n 10% bovenop. Met dit bedrag kunnen we de auto zonder financiering bekostigen. Dat scheelt een hoop gedoe met hoge rentes, omdat we nog geen credit history hebben. We komen hierdoor automatisch uit op 'pre-owned' (lief woord voor tweedehands) auto's van een jaar of 2-3 oud. Dat zijn meestal auto's van de eerste eigenaar of voormalige huur- of leaseauto's. En daar is zat in te vinden, zoals de Kia Rio en Hyundai Accent. De goedkoopste Pontiac Vibe die we hebben gezien, is helaas $13.000. Dit was al een koopje, dus er kon niet veel meer vanaf. Dus toch financiering overwogen, maar dat zat er bij deze dealer niet in, want - komt ie weer - geen credit history.

CARFAX
We kijken alleen bij 'certified dealers', kopen van een particulier durven we niet aan. Daarvoor hebben we te weinig verstand van auto's en we hebben nog geen automonteur in onze vriendenkring. Je kunt natuurlijk in de CARFAX-rapporten kijken hoe vaak de auto van eigenaar is gewisseld, hoe trouw de servicebeurten zijn uitgevoerd en of er schade is gemeld. Schade onder de $750 dollar hoeft niet gemeld te worden, dus er kan van alles met de auto zijn gebeurd wat niet is geregistreerd. Dit geldt natuurlijk ook voor een auto bij een dealer, maar daarvan verwacht je toch iets meer service.

Een van de dealers die we hebben bezocht op Stevens Creek

Een CARFAX-rapport kost overigens $30 en je hebt het VIN (Vehicle Identification Number) van de auto nodig. Veel autodealers verstrekken het CARFAX-rapport gratis op hun website en op cars.com

Nou gaat de Pontiac-dealer deze week weer naar de veiling om auto's op te kopen. Als hij een goedkope Vibe tegenkomt, laat hij het weten. Anders wordt het toch de Kia of Hyundai en komt de Vibe later wel ;o) In elk geval moet ik de huurauto zo even een weekje verlengen.

1 opmerking:

Unknown zei

zie bigmac index [comment]