zaterdag 31 januari 2009

Recycling <> GFT

In Nederland heb je meestal twee soorten afvalbakken: eentje voor Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) en eentje voor de rest. In ons appartementencomplex hebben we twee afvalkokers. Dus dan zou je zeggen: eentje voor de GFT en eentje voor de rest. Maar dat is dus niet zo.

De ene koker is voor het materiaal dat gerecycled kan worden. En dat is hier dus: papier, blikjes en plastic flesjes. En al het overige vuil gooi je gewoon in de andere koker. Wel graag in 'n goed afgesloten zak, want anders wordt het zo'n puinzooi onderaan de koker.

Maar wat doe je dan met je GFT-afval? Nou, dat kan dus in die tweede koker in de afgesloten zak. Dan gaat het gewoon naar de vuilstort en niet naar de composthoop. Maar voor de echte Amerikaan is er een betere manier: je spoelt het GFT door de gootsteen en zet dan de maler aan. Daarmee verdwijnt je GFT in het riool.

Voor ons Europeanen klinkt dat misschien heel milieu-onvriendelijk. Maar hier is de stelling dat het systeem juist veel schoner is dan het opstapelen van al dat GFT. Ik hou het er maar op dat het "'s lands wijs, 's lands eer" is en doe m'n best om braaf de schillen in de gootsteen te gooien. Ik denk dat het nu ongeveer 50/50 gaat bij ons. De helft van het GFT verdwijnt in de gootsteen, de andere helft gaan nog gewoon in de vuilniszak.

2 opmerkingen:

Frank zei

Hoi Frank en Manon.

Zpuden de Amerikanen dan kunnen openstaan voor de Nederlandse manier van Gft afval scheiden?

Mijn inziens is zo'n sink disposer milieu onvriendelijker. Veel waterverbruik en uiteindelijk zal bij het eindstation, de waterzuivering, ook iets mee gedaan worden...

Zijn er staten waar wél op onze manier gewerkt wordt. Californië bijvoorbeeld?

Frank

Frank zei

Voor zover ik weet, wordt er nergens GFT ingezameld.