donderdag 25 april 2013

Een U-tje hangen en rechts haken

"After two miles or so, hang a U-ey and then hook right." U zei? Wie is Huey en ik moet hem dan een rechtse geven? Oh wacht..., ik moet een U-turn maken en dan rechtsaf slaan. In gedachten zie ik me al helemaal scheef hangen in de auto, terwijl ik mijn auto in de tegenovergestelde richting gooi.


Aan de U-turn hebben we erg moeten wennen toen we in de VS kwamen wonen. Je hoort niet alleen 'hang a U-ey', maar ook 'hang a left' en 'hang a right'. Dat zijn minder agressieve bochten dan eentje die je 'hookt'. 'To bang a left' hoor je ook in Boston, dat is niet hetzelfde. Dat doe je als je bij een kruising in de baan voor linksaf staat en het licht op groen springt. Dan schiet je snel - BANG! - voor het tegemoetkomende verkeer langs. Vaak is dat helemaal niet nodig, want dan seint de eerste automobilist aan de overkant dat je eerst mag. Soms met lichtsignaal, maar vaker met het ongeduldig overkomende wapperhandje (zie ook Rijstijl).

Nog wat verkeerstermen
de 'T': kort voor MBTA (Massachusetts Bay Transport Authority). Meestal wordt de metro bedoeld, maar ook de bussen, commuter rail (trein) en veerboten vallen eronder.


CharlieCard/CharlieTicket: de OV-chipkaart voor de 'T'. Beide kun je opladen, maar de CharlieTicket is van karton en de ritten zijn iets duurder dan met de plastic CharlieCard. Wie was Charlie? Vroeger moest je zowel bij het instappen als bij het uitstappen betalen (net zoiets als het in- en uitchecken met de OV-chipkaart in Nederland tegenwoordig). Charlie had geen geld meer om uit de metro te komen, en moest voor altijd blijven rondrijden.

Outbound/Inbound: Van downtown Boston weg/Naar downtown toe.

The Pike (Masspike/Mass Turnpike): Massachusetts Turnpike (I-90), tolweg, herkenbaar aan de Pelgrimshoed als symbool.


Big Dig: de megadure tunnel onder downtown Boston door.

Rotary: hele grote 'traffic circle', zeg maar een grote rotonde of verkeersplein. Ook wel 'suicide circle' genoemd, maar deze beschrijving in het Bostoniaans is mooier: "Propa rotaries ah big mothas, typically wheah several roads (oah two main roads) come togetha. They ah not to be confused with roundabouts, which ah cute, dainty little things used to "calm" traffic in subdivisions".

Nu we het toch over verkeer hebben, de dubbele doorgetrokken gele strepen tussen de weghelften leveren nog weleens verwarring op. Beide rijrichtingen mogen NIET inhalen, maar je mag wel linksaf slaan als het veilig is.


Uit de Driver's Manual van de Commonwealth of Massachusetts (02/2011)

1 opmerking:

Unknown zei

Erg nuttig info en leuk om te lezen!

groet Remy