woensdag 2 december 2009

Rondleiding door Jelly Belly-fabriek

Frank heeft nu elke vrijdag vrij, want hij moet zijn vakantiedagen opmaken. Dat komt mooi uit, want daarom konden we mooi op een werkdag een kijkje nemen in de Jelly Belly-fabriek. In het weekend kun je de fabriek wel bezichtigen, maar dan wordt er niet gewerkt. En we vinden het nou juist zo leuk om machines en robots in actie te zien. We kijken niet voor niets regelmatig naar programma's zoals 'How it's Made'.

Gratis helikopterview
Elk kwartier start er een gratis rondleiding. Iedereen krijgt een papieren petje op 'ter bescherming van het productieproces', maar tijdens deze rondgang kom je helemaal niet in de buurt van de jelly beans in wording.

Helaas mochten we in de fabriekshal geen foto's maken...

Je loopt boven de fabriekshal en kunt vanaf de galerij een blik in de hal werpen. Op een aantal plekken krijg je een film met achtergrondinformatie te zien en krijg je een jelly bean om te proeven. De galerij is met een glaswand van de hal gescheiden, dus je kunt niet zomaar haren of -jukkie- een snotje in de kokende jelly laten vallen. Hoeft ook niet, want in de BeanBoozled-serie zit ook de smaak 'Booger' (snot dus).

Na deze rondleiding was het tijd voor de lunch.

Ehm ja, hamburgers en pizza's zijn hier inderdaad in de vorm van een jelly bean...

Betaalde JBU-rondleiding op de vloer

Nou had Frank op een bord gezien dat er ook een priverondleiding mogelijk was. Dat is de Jelly Belly University (JBU) Tour en die kost $47,50 per persoon. Daarbij zit een JBU t-shirt inbegrepen.

Gekleed in wegwerpoverjas, latex handschoenen en deze keer een haarnetje, ga je onder begeleiding van een gids door de fabriek. Dus echt tussen de machines door en tussen de opgestapelde kratten met verse jelly beans die klaar zijn om in te pakken. Veel is geautomatiseerd, zoals het schiften van de te grote en te kleine jelly beans. Maar jelly beans met afwijkende kleur worden er nog met de hand uitgevist. Ook het toevoegen van de kleurstof voor het buitenlaagje gebeurt met de hand. En ondertussen kregen we steeds jelly beans toegestopt om te proeven.

Dit is het enige stuk van de fabriek dat wel op de foto mocht. Het is dan ook het inpakgedeelte, dus niet heel spannend.

In deze fabriek worden overigens niet alleen jelly beans gemaakt, maar ook de Sunkist zachte fruitsnoepjes en Sinassnipper-achtigen. Het schijnt zelfs dat de 'Chocolate Covered Orange Sticks' van de Trader Joe's uit deze Jelly Belly-fabriek komen.

Belly Flops
Een 'belly flop' is niet alleen een platte duik waarbij met je buik op het water kletst (niet fijn, heb 't als klein kind eens gedaan van de 3-meter plank), maar het is ook een mislukte jelly bean. We mochten er een paar meenemen:

De roze mega Belly Flop is eigenlijk een Sunkist Fruit Gem die vreemd is gegaan in een suikerglazuurbad met jelly beans. Smaakte overigens lekker die combi! Of zou dit een van hun nieuwe uitvindingen zijn?

Belly Flops zijn uiteraard te koop. Een zak met 2 lb (907 gram) misvormde jelly beans kost $9.

Nog meer proeven!
Na de JBU-rondleiding moesten we even op adem komen. In de fabriekshal hangt namelijk een nogal zoete walm en hoor je het gestamp van de machines. Daarna hebben we nog wat meer geproefd bij de Sample Bar.

Sample Bar: snoepjes proeven tot je een ons (meer) weegt.

We waren toch wel erg benieuwd naar de 'Canned Dog Food' van de BeanBoozled-serie, zeg maar Harry Potters 'Smekkies in alle smaken'. Het is een doosje met gewone jelly beans en vieze. Je weet dus niet of je een lekkere of een gore jelly bean te pakken hebt. Totdat je er in bijt...


Hoe de 'Canned Dog Food' smaakte? Veel viezer dan ik me herinner, of zou gedroogd hondenvoer toch minder sterk smaken dan blikvoer? Zelfs een paar andere zoete jelly beans en water konden de smaak niet wegspoelen.


Onze Jelly Belly-parafernalia na ons tripje

Bijna echt
Wil je een kijkje nemen in de fabriek, maar ben je niet in de buurt? Doe dan de virtuele tour.

Zie ook:
- Jelly Belly Mania

Geen opmerkingen: