vrijdag 18 december 2009

The Tech in San Jose

The Tech is 'n technologie-museum in het hartje van San Jose. We gingen er naar toe voor de Star Trek tentoonstelling, maar hebben daarna ook de rest van het museum bezocht.

Je kunt The Tech het beste zien als 'n soort Nemo voor nerds. Of 'n Exploratorium voor nerds, als je hier al wat langer in de buurt bent. Je vindt er veel experimenteer-opstellingen, maar dan met meer elektronische en minder mechanishe zaken. Echt 't soort museum dat je in het hart van Silicon Valley verwacht dus.

 

Zo hebben we ons uitstekend vermaakt bij 'n opstelling waarbij je deze "Mr. Potato Head" kunt programmeren. Met blokjes leg je opdrachten als "als het warm is en er is geluid, zet dan de ventilator aan". Erg grappig, want in het kleine kamertje worden je opdrachten echt uitgevoerd.

 

Deze auto is eigenlijk net zoiets, maar dan met draadjes. Dus: "als er 'n volwassene in de auto zit en de deur is dicht, start de motor". Of wat moeilijker: "als er 'n kind in de auto zit OF er zit 'n volwassene in met de deur open, doe dan de radio aan". Ik wou dat ik dit soort opdrachten in mijn eerste jaar elektro op zo'n leuke manier had gekregen.

 

Een interactieve muur. De vlinders worden aangetrokken (als je stilstaat) en afgestoten (als je beweegt) door je schaduw. Er is ook 'n muur waar continu 'n stroom "knikkers" valt. Die knikkers kun je met je schaduw opvangen en sturen.

 

Je kunt je naam in houten blokjes laten schrijven door 'n robot. Hier is de robot druk bezig met Manon's naam.

Dit zijn slechts 'n paar voorbeelden, want het museum zit tjokvol met dit soort dingen. Wat dacht je van 'n 3d-scan van je hoofd? Of ontwerp je eigen achtbaan en rij er vervolgens in. Of voer 'n operatie uit op 'n patient via 'n afstandbediening. Allemaal heel erg leuk. Het museum is dan ook 'n echte aanrader.

 

Entree is $10 per persoon. Voor die prijs krijg je 'n persoonlijke TechTag, 'n kaartje waarmee je bij veel opstellingen je resultaten kunt opslaan. Die kun je dan later in het museum of via internet terugkijken. Of je gaat gewoon nog 'n keer natuurlijk.

Geen opmerkingen: