dinsdag 1 december 2009

Jelly Belly Mania

Jaren geleden hadden we in Nederland al een Jelly Beans-manie. Je kon ze toen bij Jamin tappen uit die buizen die aan de muur hangen. Elk boontje heeft z'n eigen smaak en je kunt ze combineren om een nieuwe smaak te krijgen. Er is zelfs een 'receptenboekje' voor.


Een eenvoudig recept


Voor de grote mond

Op een gegeven moment had Jamin genoeg van de Jelly Beans en moesten we het doen met de cadeautjes die vrienden en collega's uit de VS meenamen. En nu wonen we in het land van de Jelly Bean! Sterker nog, de Jelly Bean die Frank en ik kennen is in 1976 in Oakland, Californie geboren. Tegenwoordig staat de Jelly Belly-fabriek in Fairfield, CA. Al hebben ze ook een fabriek in Wisconsin en sinds kort ook een in Thailand. Er zijn ook andere jelly-beanfabrikanten, maar Jelly Belly is de grootste (en maakt de lekkerste).

Turks fruit, Pasen en oorlog
Eigenlijk is de jelly bean al veel ouder. Het binnenwerk lijkt verdacht veel op Turks fruit (Turkish Delight) dat al zo'n 500 jaar bestaat. De harde buitenkant is hetzelfde suikerglazuur als van suikerbonen (doop- of bruidssuikers). Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) bedacht iemand om de jelly bean te sturen naar de Amerikaanse soldaten in het veld. In de 30-er jaren (20e eeuw) werd de jelly bean door z'n eivorm een populaire Paastraktatie en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de jelly beans een goede plaatsvervangers voor chocolade. Er ontstond namelijk een chocoladetekort in de VS, omdat die naar de troepen overzees werden verscheept.Natuurlijk, maar daarom gezond?
Pas in 1976 is de Jelly Belly jelly bean ontstaan, gemaakt met natuurlijke smaken. Daar gebruiken ze vruchtensappen en -purees voor. De eerste smaken waren: Very Cherry, Lemon, Cream Soda, Tangerine, Green Apple, Root Beer, Grape and Licorice. Inmiddels zijn er vijftig verschillende smaken, maar de klassiekers zijn nog steeds erg populair.

Rondleiding in de fabriek
We wisten al dat je een rondleiding door de Jelly Belly-fabriek kon krijgen. Toen vrienden van ons heel enthousiast daarover vertelden, hebben wij de rondleiding hoog op onze uitstapjeslijst gezet. Wordt vervolgd...


Voorproefje van de tour

Geen opmerkingen: