maandag 30 november 2009

Trans-Siberian Orchestra

Als je wel 'ns in Amerika op vakantie bent geweest weet je het: de muziek op de radio is in Amerika anders dan je in Nederland gewend bent. En dan bedoel ik niet alleen dat je Marco Borsato en Frans Bauer moet missen. De hele muziekstijl is hier gewoon net even anders. Het zal ongetwijfeld ook liggen aan de zenders waar we naar luisteren, maar het afgelopen jaar zijn we behoorlijk gewend geraakt aan Tom Petty, Journey, ZZ Top, Pink Floyd en Bruce Springsteen.

In dit seizoen is er echter één band waar de radio's van overlopen: Trans-Siberian Orchestra. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar dat gaat vandaag veranderen. Trans-Siberian Orchestra is namelijk de beste manier voor mensen die van 'n beetje rockmuziek houden om in de kerststemming te komen.

De ingrediënten zijn eenvoudig. Men neme:
  • een hard-rockband
  • een stapel traditionele kerstliedjes
  • een vleugje progressieve rock
  • symphonische metal naar smaak
  • klop het geheel lekker bombastisch op met 'n flinke dosis Pink Floyd

En voila... Trans-Siberian Orchestra (TSO voor de kenners). Mocht je ze nog niet hebben opgezocht, ga eerst even luisteren op hun website voor je verder leest. Of kijk hier:


Zoals ik al zei: heerlijke takkeherrie in kerstsfeer.

Wij zijn gisteren naar de show van TSO West in het HP Pavilion in San Jose geweest. Fantastisch wat 'n ervaring. Drie snoeiharde gitaren, 'n oorverdovende drum en twee toetsenisten. Dat kennen we wel van 'n metalband. Maar ook: 'n verteller, twee violisten, 'n strijkensemble, 'n koor en 'n paar handen vol solozangers en -zangeressen. Combineer dat met 'n perfect uitgevoerde licht- en vuurshow en je snapt dat ik me tweeënhalf uur uitstekend vermaakt heb.

De foto's zeggen vast ook genoeg:
 
de violisten strijden op 'n verhoging

 
de lichtshow was fantastisch

 
het koor - lang blond haar is 'n aanbeveling


het werd soms behoorlijk warm in de zaal van de vuureffecten


laserlicht dat de zaal inschijnt

Trans-Siberian Orchestra toert elk jaar van eind November tot begin Januari het land door. Ze moeten zich immers tot het kerstseizoen beperken. Omdat ze maar betrekkelijk weinig tijd hebben, zijn er steeds twee bands op toernee: TSO East en TSO West. Beiden spelen dezelfde show, maar met andere muzikanten en zangers.

Zie ook:

1 opmerking:

eribosot zei

Hehe, eindelijk kan ik de muziek bij deze video thuisbrengen:
http://www.youtube.com/watch%3Fv=rmgf60CI_ks