woensdag 4 november 2009

Boeing 747 of MD-11

KLM heeft 'n directe lijnvlucht van Amsterdam naar San Francisco. Ideaal, want op die manier ben ik in zo'n 11 uur terug in Nederland of Californië. En afhankelijk van de periode waarin je reist, is de prijs nog best goed te doen. OK, je moet niet op 24 december willen reizen. Maar bijvoorbeeld begin November kan de prijs heel redelijk zijn.

De vlucht van Amsterdam naar San Francisco is de KL-0605. Liefkozend noemen wij hem al 'n tijdje de Klobos. De klobos vertrekt rond 'n uurtje of 11 's morgens van Schiphol en landt rond 1 uur 's middags op het vliegveld van San Francisco.

Van San Francisco naar Amsterdam is het vluchtnummer KL-0606, oftewel Klobob. Die vertrekt ergens rond 3 uur 's middags en komt de volgende ochtend rond half 11 op Schiphol.

De KLM lijkt deze route met twee verschillende vliegtuigen te vliegen:

  • een Boeing 747-400

  • een McDonnel Douglas 11


Ik heb persoonlijk een sterke voorkeur voor de MD-11. Die is een stuk kleiner en heeft ook in de economy-klasse 'n "persoonlijk entertainment-systeem". Dat is zo'n klein schermpje vlak voor je neus en 'n enorme videorecorder met films onder je eigen stoel. Zo vliegen die 11 uur echt redelijk snel voorbij hoor.

Dat brengt me dan ook bij m'n vraag voor vandaag: wie weet er wanneer KLM op deze vlucht de Boeing inzet en wanneer de MD? Ik denk niet dat ik m'n reisschema er echt op kan aanpassen. Maar ik ben wel gewoon benieuwd wanneer het gebeurt en wat de reden is. Dennis? Susanne? Wie?

Zie ook:

7 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ga het even navragen bij m'n schoonzus, die heeft een tijdje die route gevolgen. (volgens mij vloog zij toen altijd de MD 11)

Wordt vervolgd...

Frank zei

Oeps... had ik je naam nou echt verkeerd geschreven? Ik heb het gelijk aangepast. Sorry!

Unknown zei

Ik heb nog geen antwoord hoor, maar heb wel gezien dat je op de website van KLM tot 11 maanden van tevoren kan zien welk type vliegtuig het is.

Dus je zou er op kunnen plannen...

En ja, je schreef m'n naam verkeerd, wilde eerst al demonstratief niet reageren, maar ach... :) Bedankt voor het aanpassen!

Manon zei

De nonstopvlucht uit AMS komt rond 13.30 uur aan op SFO, niet om 16 uur. We zijn meestal rond vieren thuis ;o)

Je kunt op www.klm.com inderdaad een World Timetable downloaden. Op de homepage klik je op de tab 'Timetable', dan klik je op de link 'Downloadable timetables'. Op NL site: tab 'Dienstregeling' en dan 'Downloadable dienstregeling'. Het is wel .exe, dus een programmaatje dat je moet installeren. Werkt wel lekker snel.

Manon zei

OK, vanaf 28 maart 2010 vliegt de Boeing 777 weer. Tot die tijd is het de MD-11. De 777 lijkt dus van eind maart tot ergens in oktober te vliegen (timetable ging maar tot 1 oktober).

Unknown zei

Maar als dat zo is, dan is het probleem dus opgelost, want de triple 7 (777) heeft ook een personal video system!!

En hij is een stuk stiller en sneller. (zegt Dennis)

Groetjes uit Birresborn

Unknown zei

En nu een antwoord uit betrouwbare bron:

KLM bepaald elke 6 maanden opnieuw welke types op welke bestemmingen worden ingezet. Afgelopen 24 Oktober is SFO verandert van B747 naar alleen naar md-11. Dit houdt in dat in principe tot eind april 2010 alleen maar de md-11 wordt gebruikt. In januari wordt pas besloten welk type na april zal worden ingezet.
Dit alles onder voorbehoud. Als er ineens veel md-11 in onderhoud zijn wordt de reserve machine gebruikt en dat is een 747.

Groetjes!