donderdag 26 november 2009

Happy Thanksgiving!

Elke vierde donderdag van november vieren de Amerikanen Thanksgiving Day. De hele familie komt dan bij elkaar. Ze gaan naar een American Football wedstrijd, eten gevulde kalkoen, aardappelpuree, cranberriesaus, sperziebonen, mais en pompoen- en/of pecannotentaart en vertellen elkaar waarvoor ze dankbaar zijn.

Kerst of Thanksgiving?
We dachten dat kerstmis een groter feest was, maar als je kijkt naar de winkelopeningstijden dan is T-Day belangrijker. Op Thanksgiving zijn alle supermarkten dicht, terwijl ze met kerst beperkt open zijn. Dat zegt toch wel wat ;) Sommige (elektronica)zaken zijn wel open op Thanksgiving en beginnen dan al met een voorproefje op de volgende dag: Black Friday. Dan stunten de meeste warenhuizen met idiote aanbiedingen waardoor er massa's mensen op de winkel afkomen. Gelukkig is Black Friday ook een vrije dag, dus tijd zat om in de rij te staan.


Gobble Gobble

Amerikaanse Thanksgiving
Van oorsprong is Thanksgiving een algemeen christelijk gebruik om God vlak voor het begin van de Advent (periode voor kerst, startend op zondag tussen 27 november en 3 december), te danken voor de oogst en voor je zegeningen in het algemeen.

Thanksgiving zoals de Amerikanen het kennen, stamt uit 1621 toen Engelse kolonisten in Plymouth, Massachusetts. Na een mislukte oogst in Europaen een zware boottocht kwamen deze kolonisten in de Nieuwe Wereld aan. Met hulp van de indianen die in het gebied woonden, slaagde de eerste oogst van de kolonisten. Dit vierden ze met een gezamenlijk oogstfeest, waarbij er kalkoen, zoete aardappelen, aardappelpuree en jus, mais en andere seizoensgroenten op het menu stonden. Deze gerechten zie je vandaag de dag terug op de eettafels.Er zijn her en der Thanksgiving-optochten en dan moet je je natuurlijk gepast kleden:Wat wij vandaag doen
We gaan met Vincent en Esmarij naar de Turkey Day Game (American Football) in San Francisco. Het high school team dat Vincent traint, speelt die dag de seizoensfinale. We gaan niet verkleed, al zal ik mijn kast wel even doorspitten voor paarse en oranje kledingstukken (de kleuren van Vincents team). Daarna gaan Esmarij en ik een Thanksgivingmaaltijd maken en opeten. Daar mogen Frank en Vincent ook aan meedoen.

Zie ook:
- Meer Thanksgiving-gerelateerde posts op onze blog

Geen opmerkingen: