zaterdag 21 februari 2015

Albuquerque naar Flagstaff en hoe zuinig rijdt je auto op 5000 voet hoogte

Vandaag ging onze rit van Albuquerque in New Mexico naar Flagstaff in Arizona. Flagstaff is op zich 'n stadje van niks, maar het stond toch hoog op mijn lijst voor deze reis. Waarom?


Lees hier de originele strip

Nu weten jullie het dus allemaal: de zon gaat onder in de buurt van Flagstaff, Arizona. Wij hebben de zonsondergang vandaag in de gaten gehouden en het klinkt plausibel. :-)


Arizona

Arizona ligt net links van New Mexico (waar we vandaag kwamen vandaag) en net rechts van Californië (waar we overmorgen naartoe gaan) en Nevada. De staat is bijna 300-duizend vierkante kilometer groot, 7 keer groter dan Nederland, en had in 2014 6.7 miljoen inwoners.


Wat ons vandaag tijdens de rit vooral opviel, is dat Arizona veel geleidelijker glooit dan New Mexico en Texas. De rit ging vandaag ook weer flink omhoog, maar zonder continu op-en-neer te gaan. De automaat in onze auto schakelde heuveltje op dan ook minder ver terug en de auto maakte aanzienlijk minder toeren.

Een mooi moment om het brandstofverbruik 'ns in kaart te brengen.

Benzineverbruik bij rijden op hoogte

We rijden deze rit met Manons auto. Nou ja... voor deze verhuizing was het Manons auto, nu is de Toyota Matrix van ons samen, want we hebben mijn auto verkocht. We schatten dat de Matrix in Manons normale gebruik ongeveer 22 miles per gallon (mpg) reed. Volgens Google is dat ongeveer 1 op 9,4 in de Nederlandse meetwijze (kilometers per liter), maar daar gaat het nu even niet om.

De eerste dagen van onze roadtrip, reden we door redelijk vlak land. En zodra het kan, zet ik de cruise-control aan. Toen we op dag 2 ergens tankten, bleek het verbruik in de 250 voorgaande mijlen ongeveer 28 mpg te zijn geweest. Toegegeven: ik had die dag bewust vrij rustig gereden (55-60 mijl per uur), wat het verbruik positief beïnvloedt. Maar dan nog: ruim een kwart meer mijlen uit je gallons.

Vandaag kwam echter de klap op de vuurpijl. We weten allemaal dat auto's meer benzine verbruiken om heuveltje op te rijden. En misschien weet je ook wel dat je juist minder benzine verbruikt als je op grotere hoogte rijdt (iets met lagere luchtweerstand, als ik het goed heb). Hoe verhouden die twee zich tot elkaar? Heft de besparing van het op hoogte rijden de klim op?


Het antwoord is "ja". Ik begon me vandaag wat zorgen te maken over de benzinemeter, want hij zakte langzamer terug dan normaal. En dat terwijl we er meer de sokken in hadden (65-70 mijl per uur): we moesten tenslotte voor de zonsondergang in Flagstaff zijn. Toen ik ging tanken, bleek de benzinemeter prima in orde en paste er 9.25 gallon in de tank, terwijl we 282 mijl hadden gereden. Dat is dus ongeveer 30.5 mpg. Het is nog altijd geen Nederlands verbruik, maar het komt toch wel meer in die richting.

Zo leer je nog 'ns wat als je in korte tijd veel rijdt: cruise-control aan en op grote hoogte rijden, zijn prima voor je brandstofverbruik!

2 opmerkingen:

Margie zei

Laten we nog 'Hollandser' doen:
Ik betaal voor een liet benzine €1,45.
En jullie?

Frank zei

Bij deze pomp betaalden we $2.49 per gallon, dus $0.67 per liter.

Maar als we dat rekenspelletje even verder doorzetten: de Toyota Matrix rijdt normaal 1 op 9,4. Dus we verbruiken $0.07 brandstof per kilometer. En jullie?