woensdag 18 februari 2015

Zonnig Oklahoma

Grr... weer een staatsbord gemist, deze keer van Oklahoma. In plaats daarvan heb ik deze weten te schieten:

Oklahoma City (OKC) wordt ook wel 'America's Corner' genoemd, omdat de grote snelwegen daar samenkomen.



Oklahoma is dik vier keer zo groot als Nederland, maar deze staat heeft nog geen vier miljoen inwoners. Maar wel een boel koeien, we hebben zelfs grijze koeien gezien en de oude vertrouwde Hollandse bonte koeien. We hebben ook de eerste ja-knikkers (pumpjacks) gezien.


Onderweg werd het weer steeds beter: minder sneeuw, steeds meer blauwe lucht en de temperatuur liep ook lekker op (38F/3C). En voor de afwisseling zagen we ook steeds meer groen (gras/gewas?) en rood (aarde).



Bij Tulsa werd Okla. City aangegeven.


Downtown Okla. City. Na een verrassende lunch bij Kitchen234 zijn we naar het Oklahoma City National Memorial & Museum gegaan.


De parkeerautomaat

Oklahoma Bombing
Op 19 april 1995 werd een overheidsgebouw in het centrum van Oklahoma City opgeblazen. Eerst werd gedacht aan een terroristische aanslag van buitenlandse origine, maar al gauw werd duidelijk dat het een 'homegrown terrorist attack' was. Dat houdt in dat het een actie was van een Amerikaan tegen zijn eigen mensen. De dader, Timothy McVeigh, en twee vrienden waren erg anti-overheid. Vooral de manier waarop de FBI de belegering in Waco, Texas had afgehandeld, zette ze aan tot deze actie. Als vergelding wilde McVeigh een overheidsgebouw opblazen waar zoveel mogelijk overheidsinstellingen kantoor hielden. Dat gebouw was de Murrah Federal Building in Oklahoma City. Hij parkeerde een verhuiswagen volgeladen met explosieven voor de deur en bracht de truck tot ontploffing. 168 mensen kwamen daarbij om, waaronder 19 kinderen (er zat een kinderopvang in het gebouw). Tot de 11 september 2001 was dit de grootste terroristische actie in de VS.

Ter nagedachtenis is er een museum en monument opgericht. Het herdenkingsmonument is gratis te bezoeken en bestaat uit twee poorten met daar tussen een 'reflecting pool'. Op de ene poort staat de tijd '9:01', het laatste moment van rust en vrede, het water symboliseert de ontploffing en de '9:03' op de tegenoverliggende poort geeft het moment aan waarop Oklahoma City is begonnen zich te herstellen.





Naast de 'reflecting pool' staan 168 bronzen stoelen met glazen voet: een stoel voor elk slachtoffer, kleine stoelen voor de kinderen. 's Avonds worden de glazen voeten verlicht. Dat moet een nog indrukwekkender beeld geven dan dit.



Hier zie je een beetje hoe het is als de sokkel oplicht.

Het museum geeft een goede indruk van wat er allemaal gebeurde op het moment van de ontploffing en daarna.

Dat het licht even uitviel toen we in de 'Gallery of Honor' waren (met foto's van de slachtoffers en een voorwerp waar ze aan gehecht waren), maakte niet uit. Zelfs de scholieren die er rondliepen, bleven redelijk stil en onder de indruk.


Entree is $15 per volwassene.

Geen opmerkingen: