zondag 22 februari 2015

Fietsen langs de Grand Canyon

Eén van de eerste dingen die op ons To See-lijstje kwam toen we onze roadtrip planden, was de Grand Canyon in Arizona. En omdat het zo'n magnefiek natuurspektakel moet zijn, hadden we twee dagen ingepland.

Good Old RandMcNally-kaartenboek met jaarpas voor de NPS-natuurparken. De jaarpas kost $80 en geeft gratis toegang tot de meeste natuurparken van NPS.

Kloof
De Grand Canyon is een diepe kloof die door het noorden van Arizona loopt. De Coloradorivier stroomt een mijl (1,6 km) lager door de kloof. Wetenschappers schatten dat de onderste laag die daar zichtbaar is, 2 miljard jaar oud is... Het is de fundering voor de tien hoofdlagen die er bovenop liggen (er zijn er nog meer). Het is één megagrote en megaoude spekkoek.

De bovenste laag is 'slechts' 270 miljoen jaar oud. Zonder gekheid, met dit soort hoogtes en getallen in het achterhoofd voel ik me wel een ieniemienemensje.Hoe is dit landschap ontstaan? Onze gids vertelde tijdens de fietstocht (kom ik zo op) dat er vier belangrijke factoren zijn. Deze zijn makkelijk te onthouden door het ezelsbruggetje 'DUDE':

Deposition (neerslaan; minerale stoffen komen op een vaste ondergrond terecht en blijven liggen en inklinken als de volgende laag er op terecht komt).
Uplift (omhoogduwen; terwijl oceanen en zandduinen boven de grond lagen neerlegden, duwde de aarde van binnenuit het Colorado Plateau omhoog).
Down cutting (doorsnijden; de Coloradorivier snijdt met de snelheid van één papierblaadje per jaar heel langzaam door de lagen van de aarde heen).
Erosion (wegslijten; door wind, regen slijten de zijkanten van de kloof uit. Als water in spleten bevriest, duwt het ijs de zijden uit elkaar waardoor er stukken rots afbrokkelen).

Fietstocht
Toen we ontdekten dat we konden fietsen langs de South Rim (de Zuidrand), wisten we wat we zeker zouden gaan doen in het Grand Canyon National Park! Bright Angel Bicycles is de fietsverhuurder in Grand Canyon Village. Ze bieden ook fietstochten met gids aan. Deze starten vanaf maart, de Sunset-tour begint zelfs pas in mei. Prijs varieert tussen $48-$58 per persoon. Op dit moment hebben ze een winterfietstocht, die hebben wij gedaan. Met 'sleet' (tussen sneeuw en hagel in) maar dat maakte ons niet uit. Je fietst grotendeels op de South Rim Trail, een mooi geasfalteerd pad en op veilige afstand van de afgronden.


De fietstocht ging oostwaarts naar Yaki Point. Tussendoor een aantal stops gemaakt om foto's te maken en om te luisteren naar onze gids. Echt een aanrader!

Zonsondergang
Tripadvisor noemt Mather's Point als mooie plek om naar de zonsondergang te kijken, en dat geloof ik graag maar wij hoorden dat het bij het uitkijkpunt Hermits Rest nog mooier was. Daar staat namelijk niks in de weg en zie je een strakke zonsondergang. Een ander goed punt is Hopi Point, daar kun je beide kanten opkijken. Op een heldere dag kun je dan 1/7e van de Canyon zien.

Vlak voor zonsondergang en tijdens (Hermits Rest).

Grand Canyon Village
Wij wilden in het Grand Canyon Park overnachten, maar veel van de hotels zaten al vol. Gelukkig konden we nog een kamer krijgen in de Maswik Lodge. Tien minuutjes lopen en je bent bij de South Rim, niet verkeerd. Buiten het park zijn er in Tusayan (6 mijl vanaf parkingang) nog een flink aantal hotels. Er rijden shuttles van de hotels naar de uitkijkpunten. Dat is in het hoogseizoen wel aan te raden, want de parkeerplaatsen raken best snel vol. En als je een stuk gewandeld hebt op de South Rim Trail of op één van de wandelpaden die naar beneden de kloof in gaan, dan is het fijn dat je op de bus kunt stappen als je te moe bent om verder te lopen.

Eerste stuk van het South Kaibab-wandelpad. Deze loopt naar het enige hotel helemaal beneden in de kloof, de Phantom Ranch.

2 opmerkingen:

Margie zei

Wat een avontuur!
Verhuren ze elektrische fietsen?

Marleen zei

Gaaf zo op de fiets. Vanuit de lucht is het ook een aanrader!