maandag 16 februari 2015

Met een grote boog

Gelukkig was het onderweg van Indianapolis IN naar St. Louis MO niet druk op de weg. De combinatie van sneeuw en een federale feestdag (President's Day) bleek een goede te zijn.
Staatgrens Indiana-Illinois. Halverwege kwamen we weer langs een plaats met een rare naam, Vandalia, ooit de hoofdstad van Illinois (1819-1839). Helaas hebben we het bordje van Missouri gemist toen we St. Louis inreden.


Onderweg werd er flink sneeuwgeruimd, wat weer voor grote wolken sneeuw over de weg zorgde...

De boog van St. Louis
Op de website van de Gateway Arch hadden we gelezen dat je naar boven kunt in deze halve McDonald's M. Welke boog? Deze:


De boog symboliseert de toegang tot het wilde westen waar ontdekkers zoals Lewis en Clark en vele kolonisten naartoe zijn getrokken. Het is 192 meter hoog, de buitenkant is van roestvrijstaal en het is het hoogste monument op het westelijk halfrond. De architect van de Gateway Arch (Saarinen) heeft ook de terminal van het vliegveld Dulles bij Washington DC ontworpen. Dit knappe staaltje bouwwerk (pun intended) was in twee jaar afgerond. De film over de bouw die wij in het museum hebben gezien, is ook op Youtube te bekijken. Mooi om te zien hoe ze de hijskranen aan de buitenkant van de poten bevestigden om nog verder de hoogte in te bouwen.


Instapstation voor de Archway-tram, waar je voor 10 dollar per persoon mee naar boven kan. Het mag blijkbaar geen lift heten, omdat de bakjes schuin omhoog/omlaag gaan en af en toe een stukje moeten kantelen, zoals in een reuzenrad.


De 'pod' waar we plaats in moesten nemen.


Boven in de boog zijn er kijkgaten richting oosten (over de rivier richting Illinois) en westen (Missouri in).


Zie je de kijkgaten?


En nu?

Geen opmerkingen: