donderdag 19 februari 2015

Windmolens, Route 66 en Cadillacs tussen Oklahoma City en Amarillo

Vandaag ging onze trip van Oklahoma City (in Oklahoma) naar Amarillo in Texas. Elke keer als die plaatsnaam langskwam in de auto, zat Manon vandaag "Is this the way to Amarillo?" te zingen. Heel schattig... vooral de eerste 10 keer.


Windmolens

Het eerste deel van onze route ging nog door Oklahoma. Het viel ons op dat er tussen alle akkerbouw ook steeds meer windmolens stonden. Waren we altijd al onder de indruk van de lange rij windmolens langs de IJsselmeerpolders, dit leken wel eindeloze velden te zijn. Even nalezen leert dat de westelijke helft van Oklahoma en de bovenkant van Texas precies in de "windtunnel" van Amerika liggen en dus perfect geschikt voor het opwekken van zonne-energie.



De windmolencapaciteit in Oklahoma groeide van 176MW in 2004 tot 2007MW in 2011. Ter vergelijking: het grootste winmolenpark in Nederland ligt in Eemshaven en levert 156MW, de molens langs de dijk bij Biddinghuizen leveren 34MW en in totaal is er in Nederland (volgens Wikipedia) 434MW. Respectabel natuurlijk, maar probeer je dus voor te stellen hoeveel molens er hier staan. Nee wacht... hier stonden, want sinds 2012 zijn ze hier in Oklahoma bezig met 'n nieuwe reeks windmolenparken. Het doel is om in 2017 minstens 7000MW op te wekken. En de rekenmeesters hebben bepaald dat er genoeg wind en ruimte is om 517.000MW aan windturbines te plaatsen: genoeg om 1/3 van de stroombehoefte van de VS te leveren. En dan hebben we het dus alleen over de staat Oklahoma.

Texas maalt ook aardig wat energie bij elkaar: de totale capaciteit in Texas is 12.212MW uit in totaal 40 windmolenparken.

Route 66 museum

Route 66 is waarschijnlijk de meest beroemde snelweg van de VS, misschien wel van de hele wereld. Route 66 werd in 1926 als een van de eerste snelwegen van het US Highway System geopend en liep van Chicago in Illinois naar Los Angeles in Californië. Vanaf de jaren '30 was het 'n belangrijke snelweg voor mensen die naar het westen migreerden. Bestaande stadjes waar route 66 doorheen kwam, groeiden in die tijd snel en er ontstonden ook vele stadjes.



De route van Route 66 (bron: wikipedia)

Hoewel Route 66 nog altijd enorm tot de verbeelding spreekt, is de snelweg in 1985 officieel van de kaart verdwenen. De route was toen ingehaald door het veel grootschaligere Interstate Highway System, de wegen met 'n I- ervoor. Sommige van die Interstates lopen over de voormalige route van Route 66. Zo hebben wij de afgelopen dagen op de I-44 en I-40 flink stukken over de oude route 66 gereden. Nou ja... niet echt meer over de oude route 66 natuurlijk, want die weg is verdwenen...



Gelukkig zijn er genoeg mensen die 'n stukje van dat "route 66 gevoel" in stand willen houden. Wij zijn langsgegaan bij het National Route 66 Museum in Elk City, Oklahoma. In dit complex zijn 'n aantal gebouwen uit de periode van Route 66 in stand gehouden en het geeft 'n goed beeld van stadjes in die tijd. Het klopt ook met een van de vele bijnamen van Route 66: Main Street USA. Ik moet bij die naam altijd aan Main Street in Disneyland denken; en eerlijk gezegd heeft Disney zich qua uiterlijk redelijk gehouden aan de werkelijkheid van de typische Amerikaanse stadjes in de jaren 50 en 60.



Het National Route 66 Museum heeft in de verschillende gebouwen, verschillende onderwerpen uit die periode bewaard. Zo is er 'n gebouw met oude auto's, 'n oude school, 'n oud dokterskantoor en natuurlijk 'n gebouw met objecten die rondom Route 66 hoorden. Veel bewegwijzeringsbordjes, veel neonreclame en veel geluidsopnames van mensen die over Route 66 vertellen. Als je het zo bekijkt, is Route 66 misschien wel meer mythisch in iedereens hoofd. De weg heeft natuurlijk echt bestaan, maar we zien hem toch ook grotendeels als een afspiegeling van de Amerikaanse droom in de jaren 50 en 60.

Texas

Texas is de op een na grootste staat van de VS, alleen Alaska is groter. Ook qua inwoneraantal is Texas nummer twee, Californië heeft meer inwoners. In totaal is de staat bijna 700-duizend vierkante kilometer groot, hoekig met 'n "dunne" uitstulping (in goed Amerikaans een "panhandle" oftewel pannensteel) bovenin waar wij er doorheen rijden.


Om 'n beeld te krijgen: Nederland is bijna 42-duizend vierkante kilometer; Texas is dus ruim 16 keer groter! Texas had bij de laatste volkstelling in 2014 bijna 27 miljoen inwoners.

Cadillac Ranch

Zoals al even gezegd overnachten wij in Amarillo, de grootste stad in de "Texas Panhandle". Maar downtown Amarillo was niet zo boeiend. Gelukkig had Manon ergens gelezen over de Cadillac Ranch: een veld vlak bij Amarillo waar 9 Cadillacs met hun motorkap de grond in zijn gestampt. Alsof ze ergens in de hoogte uit 'n vliegtuig zijn gegooid en zo hun neus de grond in hebben geboord. Dat is niet echt zo hoor: in werkelijkheid zijn de Cadillacs in 1974 door 'n groep artiesten in tweeën gezaagd en daarna rechtop gezet.

Als je 'n museum verwacht, is de Cadillac Ranch een beetje saai. Maar als je weet dat het gewoon 'n megagroot standbeeld is waar je op en in mag klimmen, dan is het 'n leuke stop als je in de buurt bent. De toegangsprijs helpt mee: het is gratis. Als je er naartoe gaat, ga dan vooraf even langs bij 'n doe-het-zelf-winkel in de buurt en haal wat goedkope spuitbussen verf. Je mag de Cadillacs namelijk ook met Grafiti volspuiten, volkomen legaal, dat maak je niet vaak mee.



Zie ook:

Geen opmerkingen: