zondag 28 februari 2010

Monsterkracht

Jaren geleden had mijn Amerikaanse achterneef Rory een stoere pickup truck:

Wat vonden wij dit een megagroot monster! (En ik zei al 'jaren geleden'. Deze foto is uit 1986).

Maar het kan groter en mooier en lawaaiiger...

Coliseum
Zo hebben we onze ogen uitgekeken tijdens de Monster Jam in het Oakland Coliseum. Dat is normaal het stadion van de Oakland Athletics (baseball) en de Oakland Raiders (football), maar er worden ook concerten gegeven en andere evenementen georganiseerd. Voor deze gelegenheid was de grasmat omgetoverd tot een grote modderbak met hindernissen. Waarvoor? Voor de monster trucks met klinkende namen als Madusa (de enige vrouw), Tropical Thunder, Maximum Destruction, Iron Man en Obsession!

Zie je die blauwe lijn rond het stadion? Voor de lijn mocht niemand zitten omdat er nogal wat modder en -veel erger- stukken plaatstaal in het rond willen vliegen.

Normaal hebben we niet zoveel met dit soort herriebakken, maar in het kader van 'Bezoek zoveel mogelijk Amerikaans familievertier' moesten we wel naar de Monster Jam. We waren verbaasd hoeveel gezinnen met kleine kinderen aanwezig waren, net als bij het pro-wrestling. Meer dan bijvoorbeeld de football- of ijshockeywedstrijd waar we naartoe zijn geweest. En we waren ook wel verbaasd hoe leuk we het spektakel vonden.

Monster trucks
Rory's truck is maar een kleintje vergeleken bij de monsters die we in het Coliseum hebben gezien. Wat een wielen zitten daar onder zeg, en wat een geluid komt er uit die bakken!


El Torro Loco ('gekke stier')

De Jam bestond uit twee wedstrijden: eerst wie de snelste was en daarna de vrije kuhr (sorry, zit nog een beetje bij het kunstschaatsen op de Olympische Spelen). Dan moeten ze in 90 seconden zo mooi = spectaculair over en op de schroothopen springen.


Monster Mutt ('vuilnisbakkie'), de grote winnaar van deze Monster Jam.

Ondersteboven
Of ze het nou expres deden, weten we niet helemaal zeker. Maar de twee favorieten Monster Mutt en Grave Digger gingen allebei over de kop in dezelfde bocht. Bij Grave Digger ging dat zo:


Gelukkig bleven de coureurs ongedeerd. Monster Mutt had wel een voorwiel aan gort gereden, Grave Digger is een achterklep verloren. Voordeel was wel dat Monster Mutt helemaal los ging in de freestyleronde, en dan letterlijk los. De hele ombouw (de hond zeg maar) vloog van de kooiconstructie af. Alleen de staart bleef netjes op z'n plek zitten.

Even opletten
Tips voor als je naar het Oakland Coliseum gaat:

  • Controleer van tevoren of er niet een andere wedstrijd is in de aangrenzende Oracle Arena. Zo was er in ons geval een basketball-wedstrijd waardoor het extra druk was op de afrit naar de Arena/Coliseum.

  • Neem gepast geld mee voor het parkeren ($30, cash geen credit/debit cards). Ze rekenen zo snel af dat er wel eens iets mis gaat waar je dan een minuutje later pas achterkomt. Wij kregen zo veel te weinig wisselgeld terug. Je kunt ook aan de andere kant van de 880 gratis bij het shopping center parkeren en dan naar het Coliseum lopen. Ben je zeker wel een half uur bezig. Of neem de BART!

  • Ga je naar een Monster Jam, overweeg dan om oorbeschermers mee te nemen. Je bent echt niet de enige.Meer familie-evenementen die we hebben bezocht:
- American Football
- Pro-wrestling
- IJshockey
- Alle uitstapjes op Naar Amerika

Geen opmerkingen: