zondag 8 mei 2011

Stoppen voor de schoolbus

Tsja.... toen Manon met dit stukje uit het California Drivers Handbook liet zien, wist ik het weer:

 • Pagina 29, DMV Driver's Handbook:

  Some school buses flash yellow lights when preparing to stop to let children off the bus. The yellow flashing lights warn you to slow down and prepare to stop. When the bus flashes red lights (located at the top front and back of the bus), you must stop from either direction until the children are safely across the streetand thelights stop flashing. The law requires you remain stopped as long as the red lights are flashing (CVC§22454).

  If you fail to stop, you may be fined up to $1,000, and your driving privilege could be suspended for one year. If the school bus is on the other side of a divided or multilane highway (two or more lanes in each direction), you do not need to stop.

Als er 'n schoolbus met knipperende rode lichten staat, mag je die niet inhalen. Er kunnen dan namelijk kinderen in- en uitstappen. Het stond niet alleen in het handboek, Manon heeft er twee jaar geleden ook nog over geschreven in Schoolbus.

Maar ja, al die dingen had ik even niet in de gaten toen ik 6 weken terug naar m'n werk reed. Ik zag de schoolbus met z'n knipperende lichten wel, reed bewust rustig, maar dacht: "hij staat aan de andere kant van de straat, dus ik hoef niet te stoppen". Daar was de agent die honderd meter verderop stond het duidelijk niet mee eens. En helaas had hij gelijk.

Notice to appear


Van de (overigens verder vriendelijke) agent kreeg ik 'n zogeheten "notice to appear" in het Nederlands 'n "sommering om te verschijnen".Op dit kleine briefje staan de belangrijkste gegeven die mij identificeren, in twee woorden wat ik fout gedaan heb en de naam van de agent. Door het ondertekenen van het briefje beloof je om voor de aangegeven datum op de rechtbank te verschijnen.

De agent geeft je dus geen bekeuring, maar stuurt je in plaats daarvan gelijk door naar de rechtbank. Ik vroeg me al gelijk af hoe druk het daar zou zijn. Maar Agent Wilson legde uit dat ik binnen 'n paar weken 'n "courtesy notice" van de rechtbank zou krijgen.

Courtesy notice


De rechtbank zit duidelijk ook niet te trappelen om elke overtreding door 'n rechter te laten beoordelen. Dus meestal krijg je 'n schikkingsvoorstel toegestuurd, de zogeheten "courtesy notice".

 

In dit schikkingsvoorstel worden je opties uitgelegd:
 • de fout verbeteren
  In sommige gevallen mag je de fout verbeteren. Dit kan alleen als je bijvoorbeeld iets verkeerds in je tuin hebt staan of zo. Voor mij gold deze optie niet.

 • een boete betalen
  Officieel heet deze optie "bail forfeiture" of in het Nederlands "je borgsom verbeuren". Maar om te voorkomen dat iedereen gelijk aan premiejagers gaat denken, staat erbij dat het gewoon het betalen van je bekeuring is.

 • verzoeken om voor te komen
  Je kunt er ook voor kiezen om de zaak voor te laten komen, hetzij om jouw kant van de zaak toe te lichten of om tegen de zaak in beroep te gaan.

 • verkeersles volgen
  Bij deze optie betaal je de boete en 'n premie en gaat naar "traffic school" om de verkeersregels nog 'ns wat beter te leren.


Mocht je het nog niet gezien hebben op de foto: de boete voor dit geintje is $690. Ik kan je verzekeren dat m'n weekend goed verziekt was toen ik dit schikkingsvoorstel in de bus kreeg. Omdat schoolbussen kinderen vervoeren, zijn de boetes vaak hoog. Volkomen terecht natuurlijk, maar toch even schrikken. Ouch.

De boete schijnt vaak flink lager uit te vallen als je de zaak laat voorkomen. Maar ik had geen behoefte om het rechtssysteem hier te testen. Ik heb gewoon 'n domme fout gemaakt en zal dus moeten betalen. En ik had sowieso al genoeg de bibbers van dit akkefietje. Met 'n verhuizing in het vooruitzicht wilde ik vooral snel verder kunnen.

Dus heb ik (online) de $729 betaald die voor traffic school stond (+ $6.95 voor het gebruik van de online-dienst) en afgewacht op de volgende brief: een deelnamecode voor de verkeersschool.Traffic school


De "traffic school"-optie wordt door de rechtbank aangeboden aan mensen die in de afgelopen 18 maanden geen andere overtredingen hebben begaan (of die er in elk geval niet voor bestraft zijn). Traffic school houdt in dat je 'n dag bijscholing krijgt over de verkeersregels. Dat kan in 'n klaslokaal met 'n document, maar tegenwoordig ook via 'n online-cursus. Aan het einde van de lessen krijg je 'n klein examen en als je dat goed afrond krijg je 'n certificaat om aan de rechtbank te overhandigen of op te sturen.

Als je goed hebt opgelet dan is je al opgevallen dat traffic school $729 dollar kost, terwijl de boete zelf $690 dollar was. En je betaalt aan de school zelf ook nog 'ns rond de $30. Dus traffic school kost meer tijd en meer geld. Waarom zou je dat doen?

Normaal worden je overtredingen hier in de VS openbaar gemaakt. Iedereen zou dan dus kunnen zien dat ik niet voor 'n schoolbus ben gestopt. Als je traffic school volgt (en het certificaat inlevert bij de rechtbank) dan wordt de overtreding van je "public record" gehouden.

Nou vind ik dat niet zo'n probleem als anderen weten over mijn dure domheid, anders zou ik er hier ook niet over schrijven. Maar het schijnt dat verzekeringsbedrijven eventuele overtredingen op je public record graag aangrijpen om je verzekeringspremie flink op te schroeven. En daar zit ik toch minder op te wachten.

Gisteren heb ik dus in vijfeneenhalf uur de online cursus doorlopen. Het merendeel van de lessen is ongelofelijk saai, scherm na scherm met lappen tekst. Maar er zaten ook 'n paar video's bij die wel nuttig waren en ze gebruiken veel foto's en situatie-schetsen. En ok, er waren wel delen die ik in de afgelopen jaren wat vergeten was.

Het leukste dat ik geleerd heb was wel dit stukje over het nummersysteem in de wegen.Een leuk weetje, hoewel ik het niet helemaal in verhouding vindt staan tot de totale kosten: $765.

3 opmerkingen:

Nellies zei

Balen zeg!! Echt een enorm bedrag (ik snap het wel met schoolkinderen enzo), maar kan me helemaal voorstellen dat dat geen leuke verrassing is in je brievenbus.

Marleen zei

Oei, volgens mij stop je nu voortaan altijd voor een schoolbus, ongeacht de keur van de lichten...

monique zei

jeetje wat een dure fout zeg.
Nou ja, in ieder geval is je kennis weer helemaal opgefrist en kun je straks extra veilig de weg op.