maandag 20 april 2009

Hoeveel belasting betaal je in Californië?

Nederlanders klagen vaak dat ze zoveel belasting betalen. Maar hoe zit het met de belasting die je betaalt als je in Amerika woont.

Je hebt in de VS 'n aantal soorten belastingen die je moet betalen:

  • Federale inkomstenbelasting

  • Sociale zekerheidsbelasting

  • Staats-belasting

  • Belasting om ouderen (65+) 'n ziektekostenverzekering te geven

  • Belasting voor korte-termijn inkomstenverliesAls ik op mijn salarisstrook kijk, wordt er in totaal zo'n 26% ingehouden van m'n salaris. Die 26% bestaat uit de volgende onderdelen:
Federale inkomstenbelastingFITW11%
Sociale zekerheidSS6.2%
Staats-belastingCA3.5%
ZiektekostenMED3%
Ouderen-ziektekostenMedicare1.45%
Korte termijn-WAOCA SDI1.1%


Mocht je zelf willen kijken wat je overhoudt van 'n Amerikaans bruto-salaris, kijk dan 'ns op pay check city. Nu ik eenmaal weet wat ik daar in moet vullen, klopt hun berekening behoorlijk goed.

De ziektekosten zijn eigenlijk geen belasting. Als ik die er afhaal, betaal ik dus maar 23% belasting. Dat is 'n stuk minder dan in Nederland. Maar daar krijg je dan ook wel 'n stuk minder voor terug. Zo zit daar nog geen pensioenpremie in (ik moet nog uitzoeken waarin ik wil beleggen) en kennen ze hier geen AOW. Daarnaast stellen de WW en WAO hier bijna niks voor, dus dat drukt minder zwaar op de belastingen.

Let op: sommige steden (met name New York) hebben ook nog 'n "city tax". Die komt dan nog bovenop de belasting die je hier al ziet. Maar ja, dan woon je wel in New York. :-)

7 opmerkingen:

Ton zei

Hallo Frank en Manon,
wij denken erover om een campground in California over te nemen. Nu gaat dit item over INKOMSTENbelasting. Weet je of er ook nog OMZETbelasting wordt geheven? Zo ja, hoeveel?
Graag je reactie naar ons emailadres: tonanddiane@yahoo.com

Groet,
Diane en Ton

Frank zei

Hoi Ton en Diane,

Naast de hiergenoemde belastingen ken ik eigenlijk alleen de salestax. Maar ik ben zeker geen belastingexpert hoor.

Frank

Frank zei

Dat is waar ook: als je van je baas 'n bonus krijgt, gaat daar ineens 40% belasting vanaf. Dat is dus even schrikken, in vergelijking met normaal.

Anoniem zei

Hallo Ton

Ik zou graag van jou willen weten als je een spaarrekening in Amerika zou wilen openen hoeveel belasting betaal je dan jaarlijks over het gespaarde geld

groet Eugenie

Frank zei

Hoi Eugenie,

Ik heb eerlijk gezegd geen idee. De rente op spaarrekeningen (voor zover ik het gezien heb) is hier zo laag, dat het voor ons eigenlijk nauwelijks loont om geld op 'n spaarrekening te zetten.

Wel merkten we dit jaar bij onze Amerikaanse belastingaangifte het omgekeerde. De Amerikaanse belastingdienst wil weten hoeveel rente je op buitenlandse rekeningen hebt gekregen. Daar rekenen ze dan ongeveer 30% belasting over.

Ik neem aan dat de Nederlandse belastingdienst ook zoiets heeft, maar heb er zelf geen ervaring mee.

Frank

BobbyG zei

Ik zie hier veel mis-informatie. Bijv de bonus die 40% belast wordt. Kan ook 15 of 35% zijn. Ja, het is waar op het moment dat je de bonus krijgt het belast word alsof je dat geld elke week krijgt maar aan het eind van het jaar is de bonus net zo belast als je jaarlijkse inkomsten.

Frank zei

Hoi Bobby,

Bedankt voor je aanvulling.

Frank