dinsdag 28 april 2009

Lunch-ethiek

Ik weet niet of het in heel Amerika is, maar hier in noord Californië is het vrij gebruikelijk om uitgebreid te lunchen. Als je bij 'n groot bedrijf als Google werkt kan je dat in de mega-grote kantine doen, maar de meeste bedrijven hebben niet zo'n grote kantine. Dus gaan veel mensen buiten de deur lunchen.

Als je 'n beetje weet hoe vol alles hier gebouwd is, snap je ook dat het tijdens de lunchpauze behoorlijk druk kan zijn. Er is 'n enorme verplaatsing van mensen nodig om iedereen goed afgevuld terug op kantoor te krijgen. Iedereen wil graag tussen twaalf en een lunchen en dus heb je hier 'n behoorlijk lunch-spits. De meeste restaurantjes hebben lunch-specials, goedkopere deals die ze snel op tafel kunnen zetten. Je hoeft dan ook meestal niet lang te wachten tot je 'n tafeltje hebt.

Maar toch duurt het vaak best lang zo'n lunch. Een kwartier heen rijden, een kwartier terug rijden en dan toch minstens 'n half uur eten. Al met al ben je toch zeker 'n uur weg. En dat ben ik als Nederlander niet gewend. Ik wil aan het eind van de dag gewoon m'n voorgenomen werk voor die dag af hebben. En langer lunchen, betekent dan dus ook later naar huis. De laatste tijd wissel ik het maar 'n beetje af. Soms wat uitgebreider lunchen met 'n paar collega's en soms even snel 'n broodje halen bij de Subway om de hoek.

'n Vriend die hier rond dezelfde tijd bij Philips is komen werken, heeft dan ook besloten dat'ie helemaal niet wil wennen. Hij neemt gewoon oer-Hollands z'n boterham mee van huis en eet die achter z'n computer op. Het is misschien wat minder gezellig, maar het scheelt wel 'n hoop tijd.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Nou ik ben anders best tevreden met de "lunch-ethiek" hier in Spanje, hoor! Een uur is hier heel normaal en dan hebben we reistijd even niet meegerekend.

Het middageten is hier de "grote maaltijd" dus normaal gesproken eet je voor-, hoofd- en nagerecht. Wijntje erbij, koffie toe. En sinds kort af en toe buiten op een terrasje in de zon.

Ik heb zelf altijd het gevoel dat de dag écht even gebroken wordt, in plaats dat je 8 en een half uur achter elkaar werkt omdat je even snel in een half uurtje wat boterhammen naar binnen werkt terwijl men over het werk praat.

Het enige probleem hier is later wakker blijven als je weer terug bent op het werk ;)

Frank zei

M'n wat meer Zuid-Europese collega's zijn inderdaad meer gewend aan die uitgebreide lunches. Maar zelfs na gewoon even 'n broodje eten buiten de deur, heb ik al moeite om weer naar binnen te gaan. Het is vaak veel te mooi weer buiten. Dus na zo'n lange lunch... zzzz....