maandag 7 september 2009

Labor Day

De eerste maandag van september is het Labor Day. Ik stond op het punt om het te vergelijken met de Dag van de Arbeid (1 mei), maar er is een verschil.


Labor Day
Labor Day is echt een Amerikaanse viering. Op deze dag wordt gevierd wat de Amerikaanse werknemers door de jaren heen hebben bereikt op sociaal en economisch vlak. Elk jaar wordt op Labor Day stil gestaan bij wat "de werkende klasse heeft bijgedragen aan kracht, succes en welzijn van de Verenigde Staten" (zo staat het beschreven op de website van United States Department of Labor). De eerste Labor Day werd in 1882 in New York gevierd. 12 Jaar later is het tot officiele nationale feestdag verheven, omdat de regering beter contact wilde krijgen met de arbeidersklasse. Dat was vlak nadat de president de grote Pullman-staking had beeindigd door het leger in te zetten. Een vrije dag voor de arbeiders met parades moest helpen bij het herstellen van de relatie.

Waarom Labor Day niet op 1 mei is
In de tweede helft van de 19 eeuw kwamen de arbeiders over de hele wereld in actie om de 8-urige werkdag ingevoerd te krijgen. Zo stelde de American Federation of Labor zich in 1884 tot doel om de 8-urige werkdag per 1 mei 1886 ingevoerd te krijgen. Waarom 1 mei? Omdat dat 'Moving Day' was: de dag waarop arbeidsovereenkomsten en wooncontracten werden verlengd of nieuw werden aangegaan. Ook een mooi begin voor de nieuwe werkdag van 8 uur. Het idee was om Labor Day ook op 1 mei te vieren.

Maar in Chicago ging op 4 mei mis: een staking liep uit op een drama met een bom, doden en gewonden (Haymarket Massacre).

Om te voorkomen dat een Labor Day-viering op 1 mei meer een Haymarket-herdenking zou worden, bleef Labor Day een feestdag in september.

Dag van de Arbeid
Een paar jaar later -in 1889- riep de socialistisch/communistische arbeidersbeweging in Europa 1 mei uit als Dag van de Arbeid, om de strijd voor de 8-urige werkdag kracht bij te zetten. Daarnaast was dit een mooi moment om de slachtoffers van de Haymarket Riot te herdenken.

Vieren van Labor Day
Er wordt niet veel aan Labor Day gedaan. Het belangrijkste is dat het een officiele vrije dag is. Veel mensen trekken er nog een keer met de kinderen er op uit, omdat de scholen daarna weer beginnen. Labor Day Weekend wordt dan ook wel gezien als het officieuze einde van het zomerseizoen. Het is ook het begin van het nieuwe footballseizoen.

De enige 'activiteit' die ik voor Santa Clara kan vinden is het Labor Day Weekend-vuurwerk in Great America, een soort Six Flags attractiepark.

Zie ook:
- Dag van de Arbeid
- Uitleg van US Department of Labor (in Engels)
- Labor Day (in Engels)
- Haymarket Massacre (in Engels)
- Pullman-staking (in Engels)

Geen opmerkingen: