vrijdag 7 augustus 2009

Poison Oak

Als je in California gaat hiken (wandelen) of mountain biken, moet je opletten dat je niet in aanraking komt met de poison oak. Het olielaagje dat op de takken en bladeren zit, veroorzaakt namelijk een gemene uitslag met blazen die je jeukende - en later etterende - korsten gaat opleveren (griezelfoto's). Lekker met je blote benen van het pad af door de struiken banjeren kan dan ineens een stuk minder prettig worden.

Geen boom, maar een struik
De poison oak is een struik met gladde takken (geen 'haren', stekels of doornen). Het kunnen een paar laag-bij-de-grondse takken zijn, maar een poison-oakstruik kan ook een meter hoog worden. De bladeren lijken een beetje op de eikenbladeren zoals we die kennen van Nederland. De randen van de poison-oakbladeren zijn iets minder ingesneden dan de 'Hollandse' eik. Vroeg in het voorjaar glanzen de groene bladeren nog, die glans verdwijnt in de loop van het jaar. De bloemen en bessen van de poison oak zijn groenwit.


Poison oak is een struik, geen boom. Op deze foto woekert de poison oak tegen een andere boom aan.


Poison Oak in bloei.


Poison oak in voorjaar/zomer.


Herfstblad van de poison oak.


In januari heb ik deze poison oak gefotografeerd.

Voorkomen is beter dan genezen
Nu je weet hoe de poison oak er uit ziet, is het makkelijker om de struiken te vermijden. Daarnaast is het verstandig om tijdens de wandeling een lange broek te dragen (of lange kousen) en een shirt met lange mouwen. Dit is tegelijk een goede bescherming tegen tekenbeten. Vind je het te warm om in het lang gekleed te gaan, dan kun je je van tevoren insmeren met een lotion zoals Ivy Block Lotion. Deze lotion houdt niet alleen het irriterende olielaagje van de poison oak tegen, maar ook van de poison ivy en poison sumac.

Na de wandeling door poison-oakterrein moet je je kleren en schoenen goed wassen. De olie kan namelijk tot een jaar na dato actief blijven. Als je toevallig net die korte broek aantrekt waar nog een restje poison-oakolie op zit, kun je alsnog de uitslag krijgen. Je hoeft dan niet eens in de buurt geweest te zijn van de struiken. Sommigen behandelen de kleren eerst met alcohol of speciale 'towelettes' (vochtige wegwerpdoekjes) en wassen de spullen daarna grondig.

Ga je met je hond aan de wandel, bedenk dan dat het olielaagje op de vacht weer op jou overgedragen kan worden. Zo had een boswachter hier in de buurt een keer een verdwaalde hond in haar park gevonden en het 'besmette' dier opgetild zonder handschoenen aan. Een dag later liep ze met de poison-oakuitslag rond, terwijl ze geen poison oak had aangeraakt. Ze weet wel beter! Alleen had ze er niet bij stil gestaan dat de hond langs en door poison-oakstruiken had gelopen...

Toch besmet?
Het kan een paar uur tot een dag of wat duren, voordat de allergische reactie optreedt. Dus ook al voel je nog niets, het is verstandig dat je je wast met koel(!) water en zeep. Dat is de beste manier om het olielaagje van de struik van je lijf te verwijderen. Heet water zet de porien open en dat verergert juist de jeuk. Ga ook zeker niet in een bad liggen. Zo lang je in het water blijft, is er verlichting, maar zodra je opstaat uit het water zal de olie - die van je is afgeweekt en nu als een film op het wateroppervlak ligt - zich juist over je hele lichaam verspreiden.

Als je niet in de gelegenheid bent om je direct te wassen met koud water en zeep, dan kunnen de 'towelettes' (bijvoorbeeld Ivy Cleanse, IvyX) uitkomst bieden. De vochtige doekjes zijn per stuk verpakt en makkelijk mee te nemen.

Tegen de jeuk zijn verschillende cremes te gebruiken, zoals CortAid en Zanfel. Deze zijn gewoon te koop bij Walgreens en Rite-Aid en zo. Zanfel claimt niet alleen de jeuk te verminderen, maar ook de olie echt van je huid te verwijderen. Of dat zo is, weet ik niet en ik hoop er ook nooit achter te komen.

Zie ook:
- Op deze blog: Wandelen met een ranger
- Op deze blog: San Andreas Trail
- Tips
- Factsheet poison oak/ivy/sumac
- Griezelfoto's

3 opmerkingen:

eribosot zei

Kinderen in de VS leren het rijmpje 'leaves of three, let them be!' om te onthouden dat ze bij deze plant uit de buurt moeten blijven.

Manon zei

"If it's hairy, it's a berry"
Bramen willen ook nog wel eens setjes van drie bladeren hebben, maar hebben daarnaast stekels of 'haren' ter bescherming. Poison oak heeft gladde takken, want heeft de olie als beschermingsmechanisme.

Nog eentje:
"Berries white, danger in sight"

Anoniem zei

Dit meisje heeft een tegengif uitgevonden

http://www.digitaltrends.com/cool-tech/poison-oak-antidote/