zondag 9 augustus 2009

Online bankieren bij de Bank Of America

Ik liet het laatst even aan Mike zien: de online banking website van de Bank of America. Voor 'n land waar de banken zo'n 30 jaar achter lijken te lopen en waar je werkelijk voor van alles naar het bankkantoor moet, is het online gebeuren namelijk best goed op orde.

Manon en ik hebben 'n gezamenlijke rekening bij de Bank of America. Als ik inlog op de banksite, zie ik de saldi van onze doorlopende rekening en onze spaarrekening staan. En als ik op een rekening klik, zie ik de recente bij- en afschrijvingen. Gewoon net als op mijn.postbank.nl - pardon: mijn.ing.nl.

Maar er zitten net even wat extra functies in die lijst van bij- en afschrijvingen.

PCR - de status van transacties


Bij elke transactie in ons overzicht staat 'n P, C of R.Pending

De P staat voor "pending", dus de transactie is in behandeling. Je saldo is meestal al aangepast, maar het bedrag kan nog wijzigen. Gebruikelijke redenen voor wijzigingen zijn: het restaurant heeft de tip nog niet verrekend of de benzinepomp heeft maar $1 gerekend, in afwachting van je werkelijke tankbedrag. Bijschrijvingen (bijvoorbeeld van salaris) zijn nog wel 'ns pending in afwachting van het kunnen afboeken van het bedrag bij de tegenpartij.

Cleared

Na 'n tijdje verandert the P in 'n C. De transactie is dan ge-Cleared. Het bedrag is definitief en het is nu ook echt van je saldo afgeboekt (of heel soms: bijgeboekt).

Reconciled

De C is 'n knopje, je kunt er op klikken en dan verandert het in 'n R. De R staat voor Reconciled, in goed Nederlands: erbij neergelegd. Je klikt dus op de C als de transactie volgens jou klopt. Traditioneel deden mensen dat hier door hun check-boekje ernaast te leggen. Maar Manon doet dit door de bonnetjes te bewaren en dan eens per week "ceetjes weg te klikken".

Ik heb het makkelijker: wat na Manon's bonnetjes nog openstaat, zal ik wel hebben uitgegeven. Als ik me dat nog herinner, maak ik er 'n R van. Zo houden we samen de uitgaven 'n beetje in de gaten.

Soorten transacties


Er zijn allerlei soorten transacties. Ook de postbank kent die hoor. Maar op de site van de Bank of America wordt het soort transactie aangegeven met 'n klein pictogrammetje. Schattig.Bill Payments zijn gewoon overschrijvingen - die doet Manon dus zelf vanachter de computer. De muntjes zijn 'n "keep te change" transactie, waar Manon al eerder over vertelde.


Het symbool voor 'n automatische incasso - je komt dit in de VS veel minder tegen dan in Nederland


Als je geld ontvangt dan zie je dit symbooltje

Over checks vertel ik later meer, want de manier waarop die verwerkt worden heeft echt iets magisch.

Categorieën


Er zijn nog veel meer functies in de online banking van Bank of America. Zo kun je je uitgaven in categorieën indelen en er 'n taartdiagram van laten weergeven:


blauw is de huur, rood zijn boodschappen

Vroeger zat dat ook in Girotel, maar bij de online banken heb ik in Nederland nog nooit gezien. Ik vind het zelf erg handig, zeker ook omdat het categoriseren grotendeels automatisch verloopt. Dat is een voordeel van in de winkel pinnen (of hier: met je check/debit card betalen) - de website heeft de winkels al in zinnige categorieën ingedeeld.

Meer weten?


Zie ook:

4 opmerkingen:

Marleen zei

Was de schoonheidsbehandeling lekker? :-)

Manon zei

Haha, vooral het masseergedeelte er van! Het was een Koreaanse dame, dus dat ging pittig. Over de gezichtsbehandeling heb ik gemengde gevoelens. De volgende dag had ik wat pukkeltjes met witte 'kopjes'. Dat heb ik nog nooit gehad na een behandeling. Ik weet ook niet wat ze nou allemaal op mijn gezicht heeft gesmeerd hoor. De volgende keer probeer ik een andere, heb er al een op het oog ;) Maar eerst weer eens naar de kapper!

Unknown zei

Misschien ligt dat aan Johnny Rocket! Ik bedoel die pukkeltjes...
Enne, heb je weer crogs gekocht? Mijn ballerina's lopen heerlijk.
mams

Manon zei

Geen Crocs, maar Jibbits voor op je Crocs, die versierseltjes. Niet voor mij, maar voor Bob en Wouter.