dinsdag 25 augustus 2009

Wachtperiode vanwege 'pre-existing condition'

Voordat we de definitieve beslissing namen om naar Amerika te vertrekken, hadden we helemaal uitgeplozen wat er in onze Amerikaanse zorgverzekering bij Blue Cross Blue Shield (BCBS) gedekt zou worden aan diabetesgerelateerde zaken. Toch wel belangrijk om te weten waar we rekening mee moeten houden, want diabetes is een dure hobby. Gelukkig werd in Nederland alles vergoed, maar in de VS werkt het allemaal net anders.

We hadden onze contactpersoon in de VS een overzicht gestuurd met de kosten die ik gemiddeld in een jaar maak aan teststrips, slangetjes en aansluitingen voor de pomp, bloedonderzoek, controlebezoeken in het ziekenhuis enz. We kregen heel netjes een bijgewerkte lijst terug met daarin aangegeven wat en hoeveel er vergoed wordt door de verzekeraar en wat we zelf moeten betalen, zoals altijd $15 'copay' per bezoekje aan de dokter, eigen bijdrage voor insuline en teststrips en zo. Daar konden we wel mee leven, dus OK.

In de praktijk
Ik had een voorraad teststrips vanuit Nederland meegenomen, maar die was niet oneindig. Dus naar de apotheek met een receptje van de 'primary care doctor' (huisarts): teststrips werden niet vergoed. Later nog een keer met een recept van de 'endocrinologist' (diabetesdokter): weer niet vergoed. BCBS gebeld, blijkt dat teststrips e.d. uit een ander potje vergoed worden. Ik kreeg een telefoonnummer van een hulpmiddelenleverancier waarmee BCBS een contract heeft ('in-network'). Daar besteld en toch kreeg ik de 'out-network'-prijs gepresenteerd ZUCHT... Gebeld hoe dat zat: "BCBS wacht op een verklaring van u in verband met uw 'pre-existing condition'. Tot die tijd zit u in de wachtperiode en betaalt u de hogere 'out-of-network'-prijs." Huh?

Certificate of Creditable Coverage
Heel toevallig kregen we vlak hierna een brief van BCBS met het verzoek om bewijs op te sturen dat ik eerder verzekerd ben geweest. Dat doe je door een 'Certificate of Creditable Coverage Questionnaire' in te vullen, een bewijs (het certificaat) van je voorgaande zorgverzekeraar op te vragen en die op te sturen naar de nieuwe verzekeraar. Op basis van die informatie bepalen ze dan hoe lang je moet wachten voordat je volledig geaccepteerd bent.

Bij gebrek aan certificaat mag je ook ander bewijs van 'prior creditable coverage' meesturen. Voor de zekerheid heb ik BCBS maar even gebeld wat ze daar precies onder verstaan. Een brief was ook goed waarin staat vermeld hoe lang en waarvoor ik verzekerd ben geweest op diabetesgebied.

Ik heb vervolgens AGIS gebeld en de situatie uitgelegd. Ik mocht een e-mail sturen met daarin omschreven wat ik precies nodig had en dan zouden ze een brief in het Engels opstellen. Dit was mijn -bescheiden- wensenlijstje:

  • titel/onderwerp van brief is 'Certificate of Creditable Coverage' (brief in het Engels opstellen svp)

  • mijn naam, geboortedatum en verzekeringsgegevens (klantnummer)

  • Wat AGIS allemaal dekte aan: - diabetesgerelateerde ziekenhuisbezoeken (internist, bloed-/urineonderzoek, oogarts, oogfoto's, dietist, psycholoog, podotherapeut, hartfilmpje e.d.), - diabetesgerelateerde medicijnen (insuline, glucagon), - diabetesgerelateerde hulpmiddelen (insulinepomp en toebehoren zoals infusiesets, cannula, cartridges, pleisters, batterijen e.d.; bloedglucosemeter + teststrips, prikpennen+lancetten, ketonenstrips, injectienaalden + -spuiten, naaldencontainer e.d.; zooltjes e.d. om voetklachten m.b.t. diabetes te verminderen/voorkomen), - pedicure, - lidmaatschap Diabetesvereniging

  • wat jullie nog meer weten en waar ik zo snel niet op ben gekomen

  • Periode dat ik bij AGIS verzekerd ben geweest

  • Contactgegevens zodat BCBS jullie eventueel kan bellen voor nog meer
    informatie.

  • bijlage met polisbladen van voorafgaande +- 3 jaren?

  • bijlage met kostenoverzicht van afgelopen +- 3 jaren?


Daarnaast had ik nog gevraagd of ze dit met spoed konden doen, omdat ik binnen 30 dagen moest reageren. De post van Nederland naar hier doet er soms nogal lang over, dus als ze me de documenten konden e-mailen, zou dat perfect zijn. Anders konden ze het pakket naar Franks broer versturen die het dan zou inscannen en e-mailen.

Reactie van AGIS
Een dag later (!) had ik de gevraagde brief en aanvullende informatie in mijn mailbox liggen: Polisvoorwaarden 2009 in het Engels, mijn no-claim-overzichten en polisbladen van 2006-2008 en de Engelstalige verklaring. Petje af voor AGIS hoor!

Het hele pakket heb ik met de vragenlijst opgestuurd naar BCBS. Een paar weken later werd mijn wachtperiode opgeheven en hebben ze alle behandelingen en bestellingen tot dan toe 'gereprocessed'. Dat betekende dat ik onder andere $85 terug kon krijgen van mijn hulpmiddelenleverancier in verband met de te duur betaalde teststrips. Dat kostte me nog aardig wat gebel en gefax (want fax tot 2x toe niet aangekomen, jaja), maar ook dat is gelukt!

Geen opmerkingen: