woensdag 12 augustus 2009

Voor alles is 'n eerste keer

Ik heb ruim 38 jaar in Nederland gewoond voor we vorig jaar naar de VS verhuisden. En in al die tijd kan ik me maar één keer herinneren dat ik door de politie naar de kant van de weg ben verwezen. Hey, ik was 18, ik was dronken en ik moest op de fiets naar huis. Dan slinger je wat meer dan verstandig is en dat vindt de politie niet altijd goed. Dus: eens in de 38 jaar.

Nu woon ik nog geen jaar in de VS en terwijl ik net naar kantoor fietste zaten er ineens twee politie-auto's achter me. Zwaailicht aan, 'n korte loei van de sirene en "pull over". Ik schrok behoorlijk.

Ik heb m'n fiets netjes op z'n standaard gezet en deed m'n rugzak af.

"Let me see your hands!"

Ok, ik laat de rugzak los en steek m'n handen netjes vooruit. Misschien had ik ze eigenlijk omhoog moeten doen, maar goed... ook ik vergeet wel 'ns wat. De agent uit de tweede auto houdt me intussen ook goed in de gaten en er komt 'n brandweerman bij hem staan.

"Move over there!"

Aha, even van de weg af op 'n grasveldje. Goed plan inderdaad. Ik pak m'n rugzak op en...

"Leave that!"

Ok, dat is in elk geval duidelijk. Laat de rugzak maar voor zichzelf zorgen. Loop kalm met m'n handen zichtbaar naar het veldje en kijk de agent verwachtingsvol aan. De agent uit de ander auto en de brandweerman overleggen in de verte.

"Were you just at the fire station?"

Huh? Ik kom net van huis hoor. "No sir, I just came from..."

Hij kijkt even zoals iemand kijkt als er in z'n oor gepraat wordt.

"Sorry, wrong guy"

Hij loopt snel terug naar z'n auto. De brandweerman zegt "Black jacket with red stripes. He was just over there."

Terwijl ik weer op m'n fietsje stap, rijden de drie auto's langs me.

Zoals ik al zei: voor alles is 'n eerste keer.

6 opmerkingen:

Manon zei

Je had helemaal niks zwart/roods aan. Het enige wat zwart/rood is, is je fiets. Oom agent was nog niet zo heel wakker ;o)

Mais zei

je kan er ook niks aan doen dat je er zo verdacht uitziet ;-P

D zei

Tjonge, dat klopt je hart wel in je keel lijkt me..
Dat is het enige waar ik me echt niet lekker bij voel, het macho gedrag van de "officers of the law".

eribosot zei

In zo'n geval is het geloof ik gebruikelijk om tegen de dienstdoende agent te zeggen: "Bad cop! No donut!"
Tenminste, als je harder kan fietsen dan een politiewagen.

Riëlle zei

Wow!! Wat een spannend verhaal, het lijkt CSI Santa Clara wel!
Ben je intussen een beetje bekomen van de schrik?
Enne.... heb je naderhand niet gezegd: "have a great one!"?
Anyway, als je gearresteerd was dan hadden wij wel overgekomen om je bail te betalen, hoor! Hebben we gelijk weer een smoesje......

Frank zei

Ik geloof niet dat ik echt geschrokken ben of bang was. Daarvoor ging het allemaal te snel.

Maar het is wel 'n gevalletje voor de opperste verbazing. Het flitste gisteren steeds door m'n hoofd: net als in de fillum, ik wil 't.... net als in de film!